Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEU predložila novi trilateralni sastanak

EU predložila novi trilateralni sastanak

BRISEL, EU je danas saopštila da je uputila poziv Rusiji i Ukrajini za nove razgovore u Berlinu 20. septembra radi rješenja spora u vezi sa isporukama gasa.

Marlena Holcner, portparol evropskog komesara za energetiku Gintera Ojtingera, izjavila je da je Evropska komisija predložila nove razgovore o “sveukupnoj situaciji o sporu u vezi sa gasom”.

“Predložili smo 20. septembar za datum za trilateralni sastanak između nas i naših ruskih i ukrajinskih partnera u Berlinu”, naglasila je Holcnerova.

Rusko Ministarstvo energetike potvrdilo je da je primilo ponudu Evropske komisije za trostrane razgovore 20. septembra u Berlinu, ali da se i dalje vode razgovori o “datumu i mjestu sastanka”.

Rusija je sredinom juna prekinula isporuke gasa Ukrajini, zahtijevajući da Kijev unaprijed plati za nove količine ovog energenta zbog neisplaćenih dugovanja od 5,3 milijarde dolara. Srna

Ta odluka Moskve izazvala je zabrinutost da bi Evropa tokom predstojeće zimske sezone mogla biti teško pogođena njihovim sporom u vezi sa isporukom gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti