Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Vašingtonu arbitražni postupak MOL-a protiv Hrvatske

U Vašingtonu arbitražni postupak MOL-a protiv Hrvatske

ZAGREB, Na međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova u Va[ingtonu danas se nastavlja proces koji bi trebao donijeti rješenje u sporu INA-MOL, javlja HRT.  

Tročlanom sudskom savjetu kojim predsjedava Britanac Franklin Berman suprotstavljene će strane predstaviti dodatna objašnjenja slučaja.

Očekuje se da ce rasprava trajati cijeli dan.  Postupak arbitraže pred specijalizovanom agencijom UN-a, vodećom institucijom za arbitražu u investicijskim sporovima, neće biti kratak.

Mađarska je u postupku ispred Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova strana koja tuži.

Novinarima nije dopušteno praćenje postupka u sudnici, a predstavnici hrvatske strane u ovoj fazi postupka ne žele davati izjave za javnost.

Vlada Hrvatske je 17. januara ove godinepokrenula arbitražni postupak protiv MOL-a pred UNCITRAL-om, nakon što je MOL 26. novembra 2013. pokrenuo odvojeni arbitražni postupak protiv Vlade pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u sastavu Svjetske banke.

Arbitražni sud naložio je da MOL u ostvarivanju svojih raznih prava, uključujući ona koja se odnose na njihove akcije u društvu Ina, mora osigurati da u svakom trenutku postupa u najboljim poslovnim interesima društva Ina, a u slučaju prodaje svog akcionarskog udjela u hrvatskoj kompaniji mora osigurati da kupac preuzme sve obveze MOL-a kao i moguće posljedice presude Arbitražnog suda.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti