Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDonskoj : Neizvjestan povratak stranih naftnih kompanija

Donskoj : Neizvjestan povratak stranih naftnih kompanija

MOSKVA, Ruski ministar za prirodne resurse Sergej Donskoj rekao je danas da će stranim naftnim kompanijama biti teško da se vrate u Rusiju, jer će sankcije Zapada omogućiti ruskim kompanijama da zauzmu svoje mjesto na ruskom tržištu.

Sankcije su fantastičan izgovor da se ubrza proces zamjene firmi i uvoznika. Za naše partnere biće teško da se vrate“, rekao je Donskoj.

On je dodao da je aktuelna situacija dobar izgovor da se krene u stvaranje velikog državnog operatera koji će da rukovodi poslovima sa naftom u zemlji. “Strani partneri sami su sebe istisnuli”, rekao je on.

Vašington je danas uveo sankcije protiv pet ruskih naftnih kompanija čiji je cilj obustava projekata eksploatacije nafte u dubokim vodama, kod obala Arktika i nafte iz škriljaca.

Ruskim kompanijama će biti uskraćeni roba, tehnologija i usluge koje su im potrebne za ove poslove.

U međuvremenu, ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev rekao je da će država podržati kompanije pogođene sankcijama Zapada i da će se možda u tu svrhu koristiti sredstva Fonda nacionalnog bogatstva /National Wealth Fund/ ili penzionog fonda.

“Naravno da ćemo da pomognemo našim kompanijama pogođenim sankcijama. Postoje različiti oblici podrške, uključujući različite carinske tarifne sisteme, direktnu budžetsku pomoć, kao i sredstva iz penzionog fonda ili Fonda nacionalnog bogatstva”, rekao je Uljukajev, prenosi večeras RIA “Novosti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti