Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija: Prinudna naplata struje počinje za 13 dana

Srbija: Prinudna naplata struje počinje za 13 dana

BEOGRAD, Prinudna naplata dugova za struju u Srbiji počinje za 13 dana, potvrdila je za “Blic” Svetlana Manić, zamjenik predsjednika Komore izvršitelja.

Tada će 200 privatnih izvršitelja početi da kuca na vrata oko 100.000 dužnika u Srbiji. Na meti će biti sva domaćinstva koja nisu izmirila račune za struju od jula do novembra prošle godine koja je EPS zbog dugova već opomenuo.

– Obradu oko 100.000 predmeta počeli smo krajem avgusta. Sada obračunavamo troškove izvršitelja koje upućuje EPS, a 25. septembra izvršitelji će krenuti u prinudnu naplatu – precizirala je Manićeva za “Blic”.

Dužnici prvo mogu da očekuju stavljanje administrativne zabrane na platu ili penziju. Onima koji nemaju primanja provjeravaće se stanje računa u bankama, a naplata je moguća i oduzimanjem pokretnih stvari, uključujući automobile, motore, pa i nepokretnu imovinu. Stvari koje su neophodne za život dužnika i njegove porodice, kao što su frižider, krevet, šporet, kućni ljubimci, ordenje, medalje, ne mogu biti predmet popisa i oduzimanja.

Manić kaže da će izvršitelji dužnicima prvo donositi takozvane zaključke u kojima će biti navedeni osnovni dug, kamata i troškovi izvršenja. Ukoliko zaključke ne uruče prilikom prvog pokušaja, a eventualno ne uspiju ni 15 dana kasnije, onda će ih objaviti na oglasnoj tabli suda. Poslije toga izvršitelji imaju pravo na prinudnu naplatu duga.

Bez obzira na visinu duga, dužnici će pored duga imati obavezu da plate i troškove izvršenja koji su za dugovanja do 30.000 dinara fiksni i iznose 4.200 dinara.

Pokretanjem postupka prinudne naplate „EPS snabdevanje” je poslalo poruku da neće tolerisati neplaćanje struje i da će preduzeti sve zakonske mjere kako bi naplatili potraživanja.

Kako su potvrdili za “Blic”, struju će morati da plate svi, razlika će biti samo u načinu. Onima koji nisu redovno izmirivali obaveze od 1. jula prošle godine EPS ima pravo da isključi električnu energiju. Dugove koji datiraju prije jula 2013. EPS će naplaćivati sudskim putem ili uz pomoć izvršitelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti