Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBolje snabdijevanje gasom Zvornika, Bijeljine i rafinerija

Bolje snabdijevanje gasom Zvornika, Bijeljine i rafinerija

BANJALUKA, Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će sporazum koji je potpisala sa generalnim direktorom kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom o direktnoj isporuci gasa Srpskoj bez posrednika, omogućiti povoljnije snabdijevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice “Birač”, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči.

Cvijanovićeva, koja zajedno sa predsjedniom Republike Srpske Miloradom Dodikom boravi u radnoj posjeti Ruskoj Federaciji, istakla je da je potpisivanjem ovog sporazuma značajno unaprijeđena saradnja u odnosu na prethodni period.

Predviđeno je da kompanija “Gas-res” gas direktno, bez posrednika, kupuje gas od “Gasproma” i dalje ga distribuiše kupcima u Republici Srpskoj, što će omogućiti nižu cijenu ovog energenta, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Cvijanović je rekla da je danas potpisan i memorandum o saradnji između Vlade Republike Srpske i kompanije “Zarubežnjeft”.

Ona je navela da ova kompanija planira da investira u gasifikaciju Rafinerije u Brodu kako bi sa mazuta prešla na gas, što će, između ostalog, dorinijeti značajnom unapređenju ekoloških standarda.

Dodik i Cvijanovićeva sutra nastavljaju posjetu Rusiji u koju su otputovali juče. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti