Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPotpisan sporazum o direktnoj isporuci gasa za Srpsku

Potpisan sporazum o direktnoj isporuci gasa za Srpsku

MOSKVA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je danas u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj, bez posredovanja preduzeća “BH gas”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se sa Cvijanovićevom nalazi u višednevnoj posjeti Ruskoj Federaciji, rekao je Srni da je izuzetno zadovoljan što je ruska strana pokazala razumijevanje i što je prvi put iskorištena takva mogućnost predviđena Dejtonskim sporazumom.

“Mi imamo na to pravo prema Dejtonskom sporazumu. Ustav BiH predviđa da će biti potrebna određena parlamentarna podrška za takav sporazum. Zahvalni smo ruskoj vladi i Ruskoj Federaciji što je prihvatila da se koristi taj mehanizam, koji je potpuno legalan i legitiman”, rekao je Dodik.

On je istakao da će Srpska, nakon parafiranja sporazuma, tražiti da parlament BiH da podršku i saglasnost.

“Ukoliko ne dobijemo podršku, mi ćemo apsolutno biti u poziciji da svoju podršku prema radu u institucijama BiH i samom parlamentu snažno redefinišemo i dovedemo u funkciju `brže prolaznosti` za inicijative koje dolaze iz Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su ranije, zbog nerazumijevanja na nivou BiH, postojali veliki zastoji na nekim drugim kreditnim linijama za Klinički centar u Banjaluci, autoput, te za krak gasovoda “Južni tok”.

“Dakle, mi nismo spremni više da naši projekti zavise od cinizma koji možemo da vidimo i čujemo u Sarajevu, nego hoćemo da to bude brzo i `propusno`, jer ako ne bude tako onda se pitamo za šta će nam uopšte taj parlament i te strukture”, rekao je Dodik.

On je istakao da gasovod “Južni tok” u Republici Srpskoj “ne dodiruje” ni u čemu interese FBiH, ne pravi obaveze ni za BiH u cjelini, niti za FBiH.

“To je projekat koji Republika Srpska razvija zajedno sa ruskim partnerima i Ruskom Federacijom i mi ćemo nastaviti da to i dalje stavljamo u vrh prioriteta na svim mjestima odlučivanja gdje je potrebno, pa i u parlamentu BiH“, rekao je Dodik.

Imajući u vidu da predstoje izbori i da će taj projekat morati sačekati vjerovatno novu garnituru vlasti, Dodik je rekao da je to odlična prilika da predstavnici iz Srpske svoje učešće u formiranju struktura u BiH stave u funkciju donošenja ovakvih odluka, šta god ko o tome mislio.

Delegacija iz Republike Srpske razgovarala je sa Milerom i o gasovodu “Južni tok” i zastojima na nivou Savjeta ministara BiH na realizaciji tog velikog projekta, koji, istakao je Dodik, obezbjeđuje sigurnost i stabilnost u svakom pogledu.

Dodik je naveo da će realizacijom ovog projekta biti obezbijeđeno redovno snabdijevanje gasom, a kasnije i proizvodnja električne energije na bazi gasa. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti