Petak 3. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPuhalac: Sporazum sa "Gaspromom" prekretnica u sektoru gasa

Puhalac: Sporazum sa “Gaspromom” prekretnica u sektoru gasa

BANJALUKA, Sporazum Vlade Republike Srpske i ruske kompanije “Gasprom” o direktnoj isporuci gasa predstavlja prekretnicu u razvoju sektora gasa u Srpskoj, koja donosi sigurnost u snabdijevanju i solidne cjenovne pozicije, ocijenio je direktor kompanije “Gas-res” Slobodan Puhalac.

Puhalac je rekao da će cijena gasa biti dosta niža u odnosu na postojeću, koja je vezana za isporuke “BH gasu”.

On je podsjetio da su solidne cjenovne pozicije nuđene i Federaciji BiH, na koje nije odgovorila iz, kako je naveo, sebi razumljivih razloga, nepoznatih za Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, razvoj distributivnih potrošača i mreže odnosi se na duži period, ali će se kao nova mogućnost pojaviti korištenje komprimovanog prirodnog gasa dok se ne završi krak gasovoda “Južni tok”.

“Taj pogon biće vrlo brzo izgrađen i očekujemo da će neki od manjih ili srednjih industrijskih kapaciteta koristiti prirodni gas u komprimovanom obliku, što je kao praksa razvijeno u susjednim zemljama”, rekao je Puhalac.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je juče u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj, bez posredovanja preduzeća “BH gas”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti