Nedjelja 26. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCvijanović: Napravljen dobar posao između kompanija "Gasprom" i "Gas Res"

Cvijanović: Napravljen dobar posao između kompanija “Gasprom” i “Gas Res”

MOSKVA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je sporazumom, koji je potpisala sa generalnim direktorom kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom o direktnoj isporuci gasa Srpskoj, napravljen dobar komercijalni posao između Gasproma i kompanije “Gas Res” koji podrazumijeva direktno snabdijevanje gasom bez posrednika potrošača u Srpskoj.

Cvijanovićeva je naglasila da prirodni gas dolazi do Zvornika i ide direktno za Zvornik i Fabriku Birač-Alumina, a za ostale potrošače, kao što su na primjer rafinerije u Brodu i Modriči i drugi, pravi se postrojenje za komprimovanje i odatle im se distribuira ovaj energent.

Ona je istakla da je ovaj projekat aranžman koji prethodi “Južnom toku” dok se čeka njegova realizacija. “Takođe, on daje veću sigurnost za snabdijevanje gasom i predstavlja jeftiniju varijantu nego kada se to obavlja preko posrednika”, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je napomenula da je “Gas Res” kompanija u potpunom državnom vlasništvu Republike Srpske i da nema posrednika.

“Histerija koja se pravi u vezi sa ovim sporazumom u Federaciji BiH, ali i među opozicionim političkim subjektima u Republici Srpskoj samo govori da je napravljen dobar posao za Srpsku”, rekla je Cvijanovićeva povodom reagovanja pojedinih političkih subjekata u FBiH i Srpskoj na potpisivanje sporazuma sa kompanijom “Gasprom” o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je upitala “zašto BiH Gas kao federalna entitetska kompanija može da se bavi uvozom gasa, a da to ne bi mogao ‘Gas Res’ kao entitetska kompanija Republike Srpske?”.

Predsjednik Vlade Srpske je 15. septembra u Moskvi potpisala sporazum sa generalnim direktorom kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom o direktnoj isporuci gasa Srpskoj bez posrednika, čime je omogućeno povoljnije snabdijevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice “Birač”, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči.

Predviđeno je da kompanija “Gas res” direktno, bez posrednika, kupuje gas od “Gasproma” i dalje ga distribuiše kupcima u Republici Srpskoj, što će omogućiti nižu cijenu ovog energenta. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti