Subota 28. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKovačević: Sporazum sa "Gaspromom" dobar za region

Kovačević: Sporazum sa “Gaspromom” dobar za region

ČELINAC, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ocijenio je da sporazum koji su u Moskvi sa kompanijom “Gasprom” potpisali predsjednik Republike Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović doprinosi privrednoj stabilizaciji Republike Srpske, BiH i regiona.

“Možda i nismo u ovom trenutku svjesni šta su Dodik i Cvijanovićeva dogovorili u Rusiji. To su toliko veliki benefiti i dobre pogodnosti, ne samo za Republiku Srpsku, nego za cio region”, rekao je Kovačević novinarima u Čelincu, komentarišući nedavno potpisani sporazum između ruskog “Gasproma” i “Gas Resa” o direktnoj isporuci gasa i mazuta Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je oblast energenata u nadležnosti entiteta zbog čega ne vidi razlog zašto bi BiH ili Federacija BiH bile pogođene takvim sporazumom.

Kovačević je rekao da u narednom periodu slijede procedure nadležnih institucija Republike Srpske u vezi sa realizacijom ovog ugovora. “Nakon provođenja procedura gas je spreman za isporuku Republici Srpskoj i njenim privrednim subjektima”, istakao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske.

On je dodao da će procedura u institucijama vlasti Republike Srpske u vezi sa ovim ugovorom biti ispoštovana, dodajući da će, ako taj ugovor bude tretiran kao međudržavni, u tom slučaju biti potrebno da ga ratifikuje parlament BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je 15. septembra u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj, bez posredovanja preduzeća “BH gas”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti