Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti I hrvatski članovi Uprave Ine za gašenje sisačke rafinerije

I hrvatski članovi Uprave Ine za gašenje sisačke rafinerije

ZAGREB,  Hrvatski predstavnici u Upravi Ine, načelno su se složili s planom zatvaranja rafinerije u Sisku.
To je s ekonomskog stajališta jedina logična odluka, eksplicitno je u subotu ujutro u razgovoru za Jutarnji list zaključio državni funkcioner koji je dobro obaviješten o situaciji u vrhu naftne kompanije.

U pitanju je osoba koja ima podršku Vlade, tako da u njegovu slučaju sigurno nije u pitanju izdvojeno razmišljanje o najavi kako će MOL u narednim danima donijeti formalnu odluku o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku.

“Bilo bi potpuno nerazumno insistirati na opstanku sisačke rafinerije, kada nema izgleda da će prestati stvarati gubitke i postati profitabilna”, nastavio je sagovornik Jutarnjeg lista.

A na pitanje ima li Vlada mehanizme za zaustavljanje Mađara koji su većinski vlasnici, kratko je odgovorio: “Vlada tu jednostavno ne može ništa. Možda će nešto reduzeti Ivan Vrdoljak, ali tek treba vidjeti”.

U ovom posljednjem dijelu odgovora, krije se kvaka. Jer dok izgleda kako je u Vladi prevladao stav da se oko Rafinerije Sisak ništa ne može napraviti, Vrdoljakovi saradnici su zgroženi takvim defetizmom i najavljuju nastavak rata protiv MOL-a.

“Formalno gledano, Vlada ne može spriječiti MOL jer je Ivo Sanader dao Mađarima sva upravljačka prava. Ali nemojmo zaboraviti odluku Arbitražnog suda prema kojoj do okončanja postupka o sudbini Ine, Uprava MOL-a ne smije donositi štetne odluke. A zatvaranje sisačke rafinerije je užasno štetna odluka, koju hrvatska strana mora i može pobiti”, uvjeren je saradnik ministra privrede Hrvatske.

To je razlog zbog čega naredne sedmice u Zagreb stiže grupa američkih advokata iz kompanije Patton-Boggs. Vlada je u novembru 2013. potpisala ugovor, čiji je sadržaj proglašen državnom tajnom, prema kojem Hrvatsku u sporu s MOL-om zastupa Patton-Boggs, za svotu od 80 000 evra mjesečno (600 000 kuna), a ukupni troškovi, prema pozivnom konkursu, bili su deset miliona kuna. Pravnici iz Patton-Boggsa, dakle, sljedeće sedmice bi trebali osmisliti plan kako zaustaviti mađarsko gašenje Rafinerije Sisak. Jutarnji.hr

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti