Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPostoje dobre šanse za izgradnju gasovoda

Postoje dobre šanse za izgradnju gasovoda

BEOGRAD, Zamjenik direktora moskovskog Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose Vladimir Baranovski ocijenio je da postoje dobre šanse za izgradnju gasovoda “Južni tok” i da Rusija i EU, bez obzira na aktuelni sukob oko Ukrajine, neće dozvoliti totalno zahlađenje međusobnih odnosa.

On je naglasio da su u opticaju dva scenarija – da projekat bude “zamrznut” ukoliko sukob Rusije i Zapada postane dominantan ili, što je realnije, da se totalno zahlađenje odnosa izbjegne, a što daje šanse projektu “Južni tok”.

“Realističnije je očekivati da će sve umiješane strane pokušati da izbjegnu totalnu degradaciju odnosa, što, po mom mišljenju, daje relativno dobre šanse `Južnom toku”, rekao je Baranovski.

On je naglasio da je za Rusiju privlačna ideja povratka na Balkan, što predstavlja “preimućstvo za balkanske zemlje”, ali je očito da je uticaj EU na spoljnu politiku tih zemalja ipak mnogo jači, prenose beogradski mediji.

Govoreći o sukobu evroatlantskog i evroazijskog projekta oko Ukrajine, Baranovski je priznao da je u prošlosti bio previše optimističan u vezi sa pitanjem pomirenja interesa Rusije i NATO.

“Ukrajinska kriza razdvojila je Rusiju i NATO. Sukob je dubok i čini se dugotrajnog karaktera. Međutim, nijedna strana nije voljna da ga produbljuje do tačke neopozivosti”, ocijenio je Baranovski.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti