Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaPriznanje za srpsku "pametnu" kuću

Priznanje za srpsku “pametnu” kuću

BEOGRAD, Arhitekta Dragan Zlatković, prvi je stručnjak iz Srbije  koji je osvojio zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju “Solar Decathlon Europe”.

On je nagrađen za projektovanje “pametne” kuće, koja je energetski nezavisna zahvaljujući solarnim panelima.

“Reč je o kući koja uz pomoć domotike (koncepta pametnih kuća) propušta određenu količinu svetlosti, koja se delom koristi za zagrevanje prostorija prema već definisanim parametrima“, rekao je Zlatković Tanjugu.

Zlatković, koji ima 30 godina, školovao se u Beogradu i Italiji i 2013. kao jedini student od 500 kandidata sa fakulteta Arhitekture Univerziteta u Trstu, dobio mogućnost da nastavi studiranje na Universitat Politecnica de Catalunya (UPC) u Barseloni. On je dobio stipendiju EU i Vlade Italije koje su pokrile troškove studiranja i boravka u Barseloni.

Prema njegovim riječima, cilj ekipe je bio da projektuje i izgradi kuću koja što manje troši prirodne resurse i proizvodi otpadne materije tokom svog trajanja, sa posebnim akcentom na smanjenje potrošnje i dobijanje potrebne energije od sunca.

Zlatković je na tom prestižnom takmičenju bio dio projekta REŠO od 50 ljudi, a pobjednička kuća je nastala u okviru tog projekta i rađena je u saradnji 50 studenata sa univerziteta ETSAV i UPC iz Barselone.

Zlatković kaže da se ukupno prijavilo 40 timova iz cijelog svijeta, Japana, SAD, Francuske, Tajvana…. “Naš projekat je koštao 330.000 evra. što je skromno za razliku od američkog ili japanskog budžeta, vrijednih po nekoliko miliona evra. Mi smo, ipak, osvojili nagrade zbog novog koncepta življenja”, naveo je on.

Pobjednička kuća ima oko 150 kvadrata, visoka je šest metara i široka 13 metara, energetski je potpuno efikasna i nezavisna od bilo kog sistema.

“Mi smo postavili određeni broj solarnih panela na kući, što omogućava njenu energetsku nezavisnost. Paneli su zagrevali vodu i ta topla voda se ubrizgava u pod i tako se greje objekat”, objasnio je Zlatković.

Kuća, takođe, ima duplu fasadu koja služi kao “akumulator”, s obzirom na to da se koriste paneli od polikarbonata, pa se u zimskom periodu energija koja se skuplja u duploj fasasdi, uz pomoć određenih otvora na na panelu, uz pomoć robotike, ubacuje u kuću za zagrevanje.

U ljetnjem periodu ta dupla fasada služi kao vrsta izolatora, tako što se akumulirana energija posebnim sistemom izbacuje napolje i tako štiti objekat. Kuća je specifična i po tome što prostor u njoj može brzo i lako da se mjenja i prepravlja.

Zlatković kaže da takva kuća može da se izgradi i u Srbiji i to uz manje troškove, ali da je, nažalost, Srbija tek na početku “cijele priče” oko energetske efikasnosti objekata i domotike.

On je rekao da je ponudio saradnju arhitektonskim fakultetima u Beogradu i Nišu kako bi se i u Srbiji formirao univerzitetski tim za učešće na “Solar Decathlon Europe” takmičenju 2016. godine, koje se održava svake druge godine. Tanjug

3 KOMENTARI

  1. Strogo teoretski gledano, pasivna kuca je objekat koji nema potrebu od nikakvog dogrevanja, pa ni solarni paneli, a ako ima neki izvor tipa solarnih panela ili termo pumpe, veternjace i sl to se zove niskoenergetska kuca. Naravno ovo je samo gadjanje definicijama, ne zadirem u sustinu ovog divnog projekta koji je nas mladi inzenjer razvio. Nadam se da ce drzava da ima sluha u da ce ovaj koncept postati standard u nasoj drzavi. Onda nece biti potrebno nikog moliti za gas, za razne “tokove” i “potoke”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti