Nedjelja 26. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBeograd prekršio propise u oblasti gasa

Beograd prekršio propise u oblasti gasa

BEOGRAD, Ministarski savjet članica Energetske zajednice ustanovio je da je Srbija prekršila propise u oblasti gasa pošto nisu razdvojene djelatnosti u preduzećima “Srbijagas” i “Jugorosgas”.

To razdvajanje, predviđeno propisima EU, sa kojima je Srbija dužna da se usklađuje u okviru Energetske zajednice, obaveza je Srbije od 2007. godine.

“Ta konstatacija Ministarskog savjeta ima snažan uticaj na proces pristupanja EU”, navedeno je u saopštenju Energetske zajednice sa sjednice Ministarskog savjeta u Kijevu.

Podsjeća se da je Ministarskom savjetu pitanje kršenja propisa u oblasti gasa proslijedio Sekretarijat Energetske zajednice, pošto se Srbija nije uskladila sa propisima ni nakon zahtjeva da to učini, upućenog u februaru – prenijeli su beogradski mediji.

Tada je, kako se navodi, Sekretarijat ocijenio da jedina dva licencirana preduzeća u Srbiji za transport gasa – državni “Srbijagas” i “Jugorosgas” koji je 50 odsto vlasništvo ruskog “Gasproma”, nisu provela obavezu da razdvoje prenos od snabdijevanja i proizvodnje gasa.

Ministarski savjet je izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici koje je počinila BiH time što nije donijela zakon o sektoru gasa, ali je odgodio uvođenje sankcija za BiH do 2015. godine.

Zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici obavezale su se da primijene evropsku pravnu tekovinu u oblasti energetike, da ustanove regulatorne strukture i liberalizuju svoja tržišta energenata. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti