Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropa daje olakšice za »Južni tok«

Evropa daje olakšice za »Južni tok«

BRISEL, Evropska komisija (EK) razmatra mogućnost za davanje olakšica za Južni tok, ali samo u okviru postojećeg zakonodavstva, odnosno Trećeg energetskog paketa, rekla je predstavnica za medije evropskog komesara za energetiku Marlena Holcner.

Ona nije isključila mogućnost da ta tema bude dodirnuta na marginama predstojećeg trostranog ministarskog susreta o gasu Rusije, Ukrajine i Evropske unije.

“Ništa ne spriječava učesnike susreta da pokrenu tu temu u okviru razgovora u petak, ali njihova glavna tema ostaje gasni spor Rusije i Ukrajine”, citirao je Itar tas Holcnerovu.

“Ako Rusija zatraži olakšice za ”Južni tok”, ali isključivo u okviru postojećeg zakonodavstva, mi smo spremni da to razmotrimo”, dodala je ona.

Suština neslaganja Rusije i EU o Južnom toku leži u činjenici da su bilateralni međuvladini sporazumi Rusije sa svim zemljama EU preko čije teritorije prolazi gasovod bili zaključeni prije stupanja na snagu Trećeg energetskog paketa EU. U vezi s tim Rusija smatra da se zahtjev EK da se sporazumi prilagode Trećem energetskom paketu protivi osnovnom principu prava i da zakon ne može da se primjeni retroaktivno.

Treći energetski paket zahtjeva da se polovina kapaciteta gasovoda izgrađenog ruskim novcem prepusti nezavisnim dobavljačima, odnosno za slobodan tranzit kaspijskog gasa u Evropu, nezavisno od Rusije, podsjeća Itar tas.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti