Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMerkel traži rješenje gasnog spora

Merkel traži rješenje gasnog spora

BERLIN, Njemačka kancelarka Angela Merkel apeluje da se pronađe dugoročno rješenje za gasni spor između Rusije i Ukrajine, uoči ovonedjeljnog sastanka ministara energetike te dvije zemlje.

Kancelarka navodi da je primjetan “mali uspjeh” u ukupnim naporima da se smiri kriza u Ukrajini, ali da dugoročno rješenje još nije na vidiku, prenosi agencija AP.

Obraćajući se poslovnim liderima u Berlinu, Merkelova je rekla da je spor oko plaćanja za isporučeni gas i cijena za buduće isporuke jedna od neizvjesnosti koje što prije moraju biti riješene, budući da se zima približava.

Evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger izjavio je, tokom sjednice Evropske energetske zajednice, da se protivi uvođenju sankcija ruskom gasnom sektoru.

“Moj stav je da se izbjegnu sankcije prema sektoru gasa Rusije. Svakodnevne isporuke gasa i pouzdanost isporuka u energetskom sektoru u cjelini ne smiju biti politički instrument”, naglasio je on.

Oettinger je dodao da EU očekuje kompromis sa Rusijom i ima za cilj da dobije dovoljnu količinu ruskog gasa po tržišnoj cijeni. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti