Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja nakon vijesti iz Kine i Sirije

Nafta skuplja nakon vijesti iz Kine i Sirije

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas porasle, po objavljivanju boljih od očekivanih vijesti iz kineskog prerađivačkog sektora i nakon što su SAD saopštile da su otpočele vazdušne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, koja je veliki proizvođač nafte, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 40 centi na 91,27 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 97,27 dolara, odnosno 30 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Banka HSBC je danas saopštila da je indeks menadžera nabavke u prerađivačkom sektoru Kine u septembru iznosio 50,5 poena, u odnosu na 50,2 poena iz prethodnog mjeseca, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti. Analitičari su očekivali da će indeks potonuti na 50 poena. Indeks prati aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama i pomno je praćen indikator zdravlja ekonomije.

Pentagon je kasno sinoć poručio da su SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele udare na položaje džihadista u Siriji, čime je, kako je ističe Rojters, otvoren novi, znatno komplikovaniji front u borbi protiv ekstremista. Prema podacima američke Agencije za informisanje o energetici, u Siriji je trogodišnji građanski rat između vlade i pobunjenika doveo do pada proizvodnje nafte sa 400.000 barela dnevno iz 2010. na oko 25.000 barela u januaru. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti