Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasTučić: Nema sankcija za BiH

Tučić: Nema sankcija za BiH

KIJEV, Ministarski savjet Energetske zajednice nije na sjednici u Kijevu usvojio odluku o uvođenju sankcija protiv BiH, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

“Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tokom višečasovnih razgovora juče i danas uspjeli smo da argumentovano ukažemo na neosnovanost takvog zahtjeva”, naveo je Tučić u pisanoj izjavi iz Kijeva.

On naglašava da je to posebno značajno, jer su uz određene sankcione mjere koje su predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge radikalnije mjere izvan ugovornog konteksta koje su finansijskog karaktera, a koje bi proizvele veoma negativne implikacije kako po BiH, tako i po region.

Prema njegovim riječima, činjenica jeste da BiH kasni sa realizacijom određenih ugovornih obaveza, međutim ovo je prvi put da je Energetska zajednica zauzela realniji pristup kada je riječ o eventualnom modalitetu provođenja preostalih obaveza.

“Umjesto insistiranja na zakonu o gasu, kojim bi, između ostalog, bilo regulisano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti gasa za cijelu BiH, a o čemu ne postoji saglasnost u BiH, niti ustavna osnova za njegovo usvajanje, predstavnici Energetske zajednice predlažu se da ovo pitanje riješi po belgijskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta, čime se otvara prostor za eventualno postizanje dogovora u BiH”, ističe Tučić.

Tučić kaže da svi u BiH moraju uložiti dodatne napore da bi bila pronađena rješenja za otvorena pitanja u vezi sa članstvom BiH u Eneregetskoj zajednici, a preuzete obaveze realizovane na odgovarajući način, odnosno u skladu sa postojećom ustavnom strukturom.

“U suprotnom, veoma brzo ćemo se suočiti sa novim postupkom i opasnošću za primjenom sankcionih mjera prema BiH”, upozorio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti