Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropska unija priprema optužbe protiv Gazproma

Evropska unija priprema optužbe protiv Gazproma

BRISEL, Evropski regulatori mogli bi nakon dvogodišnje istrage optužiti ruski Gazprom za zloupotrebu dominantne tržišne pozicije i ograničavanje konkurencije, rekao je evropski komesar za tržišno takmičenje Joakin Almunia, prenose evropski mediji.

Gazprom je od septembra 2012. pod lupom evropskih regulatora koji ga sumnjiče da previše naplaćuje gas kupcima u srednjoj i istočnoj Evropi, blokira suparničke snabdjevače i otežava slobodan protok gasa kroz neke države članice EU-a.

Kompanija je početkom godine kazala da se želi nagoditi u tom slučaju ne bi li izbjegla moguću kaznu od čak 13,4 milijardi američkih dolara, no pregovori s Evropskom komisijom zapeli su na pitanju primjerene cijene gasa.

Komesar Almunija rekao je u utorak u Evropskom parlamentu da priprema slanje formalnog pisanog prigovora Gazpromu u kojem će Komisija navesti koja evropska pravila Gazprom po njenom mišljenju krši.

Almunija, kojem krajem oktobra ističe mandat, nije rekao kada će Gazpromu poslati taj dokument, prenosi EurActiv.

Komisija ističe da slanje prigovora ne prejudicira konačan ishod istrage, ali to obično ne čini ako ne vjeruje u snagu svojih argumenata. Kompanija može na prigovore poslati pisani odgovor ili zatražiti saslušanje iza zatvorenih vrata kako bi iznijela svoju obranu.
Istraga se odvija u jako osjetljivom trenutku zbog krize u Ukrajini i ruske aneksije Krima.

Nove evropske sankcije Moskvi koje su stupile na snagu 12. septembra ograničile su pristup ruskim naftnim kompanijama izvorima finansiranja. Slične sankcije istoga dana usvojio je i SAD.

Poljska, Slovačka i Austrija zabilježile su nakon toga znatno smanjen dotok ruskog gasa, što Rusi negiraju.

Moskva je na zapadne sankcije već odgovorila zabranom uvoza većine hrane sa Zapada. Najavila je da bi mogla preduzeti i druge mjere i žaliti se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger pozvao je u utorak Rusiju da ne koristi gas kao oružje kako bi izvršila pritisak na Ukrajinu, prenio je France Presse.

-Sektor gasa i energetski sektor uopšteno ne smiju biti instrumenti politike – rekao je tokom konferencije u Kijevu o evropskoj energetskoj sigurnosti.
“U ovim teškim vremenima ne smiju postati oružje”.

Moskva je suspendovala isporuke gasa Ukrajini u junu jer je Kijev odbio plaćati višu cijenu gasa nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Ukrajina i dalje transportuje ruski gas namijenjen Evropskoj uniji, no Brisel strahuje da bi Kijev ove zime mogao uzeti dio tog gasa za svoje potrebe.

Predstavnici Ukrajine, Rusije i EU-a trebali bi se sastati u petak u Berlinu na novom krugu pregovora o gasu.

Gazprom želi da mu Ukrajina plati dug za gas od 5,3 milijardi dolara, ali je dao do znanja da bi mogao nastaviti isporuku gasa kada bi Kijev platio barem prošlogodišnje dugove. Dvije strane moraju postići dogovor i o cijeni gasa.

-Moramo izbjeći najgori mogući scenario – rekao je Otinger, zauzevši se za “pragmatičan kompromis” s ruskim partnerima.
-Moje stajalište i naše stajalište je da treba izbjeći bilo kakve sankcije gasnom sektoru – rekao je.

EU je novim krugom sankcija zabranio prodaju opreme za ruske naftne kompanije, ali sam Gazprom sankcijama nije zahvaćen.
Rusija osigurava oko trećine evropskih potreba za gasom, a polovina tog izvoza ide preko Ukrajine.

Gazprom očekuje da obim izvoza gasa i prosječna cijena u Evropi iduće godine “neće biti gori” nego 2014., rekao je u utorak zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma Aleksandar Medvedev.

“Iduća godina neće biti gora od ove”, rekao je Medvedev u intervjuu za Rojters, odgovarajući na pitanje o očekivanom obimu izvoza i cijenama za iduću godinu.

Gazprom je ovog mjeseca smanjio planirani izvoz za Evropu ove godine na 157 milijardi kubnih metara gasa, neznatno manje od prethodno planiranih 158,4 milijardi. Prosječna cijena bila je 350 dolara po hiljadi kubnih metara.

Medvedev takođe ne očekuje da će mu tečni prirodni gas iz SAD-a u Evropi biti ozbiljna konkurencija.

Američki proizvođači bacili su, naime, oko na više cijene u Aziji, a gradnja novih LNG terminala u Evropi potrajaće godinama.
SAD ne smatra prijetnjom ni za Gazpromovo širenje na istok. -Trideset milijardi kubnih metara gasa neće biti presudno za sudbinu gasnog tržišta u jugoistočnoj Aziji – rekao je.

Medvedev je takođe istakao da Gazprom nije smanjio isporuke gasa Evropi na što se požalilo nekoliko zemalja, a Poljska tvrdi da zbog toga nije mogla slati gas Ukrajini, čemu se Gazprom oštro protivi.

Rekao je da je Gazprom počeo puniti skladišta u Rusiji i Evropi dodatnim gasom za slučaj da Ukrajina počne uzimati gas namijenjen Evropi.

Evropski kupci već su uglavnom napunili svoja skladišta gasa, strahujući od poremećaja u snabdjevanju zbog ukrajinske krize.
Po podacima Sberbank CIS-a, evropska skladišta gasa popunjena su 91 odsto, prema 73 odsto lani, prenosi Hina. Fena

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti