Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasStiže libijska nafta, cijene mješovite

Stiže libijska nafta, cijene mješovite

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas bile mješovite, nakon vraćanja libijske nafte na ionako dobro snabdjeveno globalno tržište i uoči najnovijeg izvještaja o zalihama nafte u SAD.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 18 centi na 91,74 dolara.
Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 96,79 dolara, odnosno šest centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Cijene su ove nedjelje skočile nakon dobrih vijesti iz kineskog prerađivačkog sektora i informacije da su SAD počele vazdušne udare na položaje džihadista u Siriji, koja je veliki proizvođač nafte.

Banka Junajted oversiz iz Singapura navodi da je nastavak proizvodnje nafte na najvećem libijskom naftnom polju doprinio zabrinutosti oko prevelike ponude na globalnom tržištu. Proizvodnja na polju Šarara, sa kapacitetom od 340.000 barela dnevno, prekinuta je prošle nedjelje zbog oružanih sukoba u blizini izvoznih terminala i rafinerije.

Portparol libijske vlade je ovog mjeseca poručio da Libija očekuje da će do kraja godine proizvodnja dostići 1,5 miliona barela dnevno u odnosu na sadašnjih 700.000 barela.

Trgovci takođe iščekuju izvještaj o američkim zalihama nafte za nedjelju dana zaključno sa 19. septembrom. Očekuje se da su zalihe uvećane za 500.000 barela. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti