Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU rad puštena postrojenja za prečišćavanje vode i spaljivanje gasa

U rad puštena postrojenja za prečišćavanje vode i spaljivanje gasa

BIJELJINA, Na regionalnoj sanitarnoj deponiji “Eko-dep” u Bijeljini danas su u rad puštena dva postojenja – za pročišćavanje procjedne vode i za spaljivanje deponijskog gasa.

Prema riječima direktora “Eko-depa” Dragiše Marjanovića, riječ je o drugoj fazi izgradnje sanitarne deponije koja obuhvata nabavku i montažu prečistača procjednih voda sa tijela deponije.

Ovaj prečistač je kapaciteta 30 metara kubnih vode dnevno, koji zadovoljava potrebe “Eko-depa”.

“Voda koja se ispušta u vodotokove je čista sa aspekta zakonskih propisa”, rekao je Marjanović novinarima.

Vrijednost ukupne investicije je oko 550.000 evra, obezbijeđenih od Svjetske banke.

“Posao je generalno dobro odrađen, prije današnjeg zvaničnog puštanja u rad imali smo probne radove od mjesec i po dana, te konstatovali da sistem funkcioniše veoma dobro i da je voda koja se ispušta u vodotokove u granicama zakonom predviđenog”, rekao je Marjanović prilikom puštanja u rad postrojenja.

On je naveo da je na deponiji prethodno izgrađen i sistem za prikupljanje deponijskih gasova čiji je cilj da prikupi sav gas sa deponije produkovan samom razgradnjom otpada, te da se dovede do baklje gdje se vrši njegovo spaljivanje.

“Efekat i jednog i drugog postojenja trebalo bi da bude smanjenje neprijatnih mirisa i zaštita životne sredine u smislu zaštite vazuduha, podzemnih i površinskih voda…”, rekao je Marjanović.

On je naveo da je projekat baklje koštao 150.000 evra sa sistemom za prikupljanje, a sredstva je obezbijedila Švedska organizacija za razvoj – Sida.

Marjanović kaže da će sistem za spaljivanje deponijskog plina i sama baklja dobro doći i u smislu proizvodnje toplotne i električne energije.

“Već smo obezbijedili sredstva od jedne organizacije za instalaciju sistema za grijanje objekata na samoj deponiji”, rekao je Marjanović.

On je dodao da će se u drugoj fazi nastojati da se nabavi generator za proizvodnju električne energije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti