Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBajatović: Gas i struja obezbijeđeni

Bajatović: Gas i struja obezbijeđeni

BEOGRAD, Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za predstojeću sezonu grijanja biti obezbijeđen i da eventualni dodatni troškovi nabavke neće dovesti do poskupljenja tog energenta.

“Gasa će do kraja grijne sezone biti i ukoliko bude troškova oni neće bitno uticati na cijenu, to znači povećanje do dva odsto. Od iduće godine biće drugačije, jer mora da se završi problem preduzeća u restrukturiranju”, rekao je Bajatović.

On je naveo da postoje tri scenarija za nabavku gasa i istakao da će za nekoliko dana biti odlučeno koji će biti proveden, prenose beogradski mediji.

“Nama je finansijski lakše da utisnemo 200 miliona metara kubnih ruskog gasa u skladište Banatski Dvor, jer Rusi tolerišu da im ne plaćamo po nekoliko mjeseci”, naglasio je Bajatović i dodao da država mora naći mehanizam da izmiri dugove za gas koje ima prema Ruskoj Federaciji.

Bajatović kaže da, koliko mu je poznato, neće biti poskupljenja električne energije.

On je potvrdio da Srbija trenutno nema potrebne zalihe uglja za predstojeću sezonu i da će biti neophodan uvoz iz Rumunije ili neke druge susjedne zemlje.

Bajatović je ukazao i na trenutni problem nedostatka dovoljnih zaliha mazuta, jer, prema njegovim riječima, jedino “Beogradske elektrane” imaju početne dovoljne zalihe tog energenta.

“Ukoliko bi dugoročno, `ukrajinski scenario` trajao više mjeseci, neophodan bi bio i uvoz mazuta”, rekao je Bajatović.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti