Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPad cijena nafte, pale zalihe u SAD

Pad cijena nafte, pale zalihe u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su pale a njihov veći pad ograničen je iznenađujućim smanjenjem zaliha u SAD, u vrijeme kada trgovci iščekuju nove ekonomske podatake iz Vašingtona.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 12 centi na 92,68 dolara.
Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 96,75 dolara, odnosno 20 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Predsjednik azijsko-pacifičkog sektora za naftu i gas konsultantske kuće EY, Sanjev Gupta navodi da su bolji od očekivanih rezultati iz SAD podstakli nade da američka tražnja jača, što doprinosi rastu cijena.

Američko Ministarstvo energetike je saopštilo da su zalihe sirove nafte smanjene za 4,3 miliona barela u nedjelju dana zaključno sa 19. septembrom, dok su analitičari predviđali rast zaliha od 500.000 barela.

Sutra se očekuje treća procjena privrednog rasta SAD iz drugog kvartala, a ekonomisti vjeruju da će cifra biti revidirana naviše, na 4,6 sa 4,3 odsto. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti