Srijeda 28. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPolaganje cijevi za "Južni tok" počinje u novembru

Polaganje cijevi za “Južni tok” počinje u novembru

BEOGRAD, Polaganje cijevi po dnu Crnog mora za gasovod “Južni tok” počeće u novembru, izjavio je portparol preduzeća “Južni tok transport” Jasper Jansen.

“U Bugarskoj je već spremno 90 hiljada dijelova gasovoda `Južni tok` koji čekaju da budu zavareni, samo još treba da dođe veliki brod koji će ih polagati u more”, rekao je Jansen novinarima koji su posjetili gasovod “Sjeverni tok” na obali Baltika u Njemačkoj.

Jansen je najavio da neće biti promjena rokova u izgradnji i puštanju u rad “Južnog toka” i da će prva linija tog gasovoda biti završena do kraja 2015, a posljednja, četvrta, do kraja 2017. godine, prenosi RTS.

Mihael Sase, direktor korporativnih komunikacija njemačke kompanije “Vinteršal” koja u preduzeću “Južni tok transport” ima 15 odsto vlasničkog udjela, izrazio je uvjerenje da će projekat biti realizovan, iako “neki političari hoće da otežaju posao”.

“Energetika je uvijek političko pitanje”, rekao je Sase.

Viši menadžer za projekte “Sjeverni tok” i “Južni tok” u “Vinteršalu” Frank Rau ukazao je da je najizazovniji dio u izgradnji “Južnog toka” to što je Crno more na najvećem dijelu trase duboko 2,2 kilometra i što ima nagli pad terena.

Nastavak izgradnje dionice gasovoda “Južni tok” u Srbiji najavljen je za oktobar.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti