Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZa sve poslove raspisani tenderi

Za sve poslove raspisani tenderi

TREBINJE, Vlada Republike Srpske investirala je u posljednjih deset godina 300 miliona KM u Rudnik i Termolektranu Gacko, jer je ovo preduzeće izvor života i garancija opstanka ljudi ne samo sa područja ove opštine, već cijele regije, rekao je Srni direktor Rudnika Gacko Srđan Milović.

On je napomenuo da je Rudnik uspio da obezbijedi koncesiju na 73.000.000 tona uglja, čime je obezbijeđen nesmetan rad Termoelektrane još 30 godina.

“Rudnik i Termoelektrana Gacko su strateško preduzeće koje proizvodi 30 odsto električne energije u Republici Srpskoj i ukoliko bi došlo u situaciju da ne može da proizvodi, bila bi ugrožena cjelokupna privreda, ali i sve institucije”, rekao je Milović.

Kao jedan od bitnih projekata kojim će biti obezbijeđena sigurija proizvodnja električne energije, Milović je naveo izmještanje toka rijeke Mušnice, čime će biti zaštićen ne samo kop od polava, već će biti obezbijeđene i dovoljne količine uglja.

On je dodao da je realizacija projekta izmještanja rijeke pokrenuta ove godine zbog mogućeg ugrožavanja kopa od polava kakve su se desile u Republici Srpskoj, što bi, kako kaže, prouzrokovalo velike posljedice.

Milović je dementova spekulacije da se u Rudnik uvode izvođači radova bez raspisivanja tendera i neposrednim dogovorom, napominjući da to nije tačno i da nijedan posao u ovom preduzeću nije zaključen na takav način.

“Zakon o javnim nabavkama je predvidio tačno šta se može ugovarati neposrednim dogovorom, a to su vrijednosti do 6.000 KM, dok svi poslovi čija je vrijednost veća idu na javno oglašavanje”, kaže Milović.

On je napomenuo da su četiri ugovora, o kojima se spekuliše, provedena po pregovaračkom postupku, ali po Zakonu o javnim nabavkama, kojim se dozvoljava takav postupak u hitnim, vanrednim okolnostima.

“U svim slučajevima je zadovoljena konkuretnost, a učestvovale su četiri konkurentske firme i komisija je donijela odluku na osnovu njihove ekonomske ponude”, rekao je Milović i napomenuo da je riječ o tri ugovora sa preduzećem “Termograding” i jednim sa “Herceg gradnjom”.

On je podsjetio da se prošle godine u martu pojavilo klizišta u površinskom kopu Gračanica i da je tom prilikom rijeka Mušnica potopila stari dio kopa, zbog čega su Vlada Republike Srpske, “Elektroprivreda Srpske” i Uprava preduzeća donijela hitne mjere sanacije, pa se dva ugovora odnose na taj posao.

“To su bile hitne i neophodne mjere koje je radila prethodna Uprava, jer je bila ugrožena proizvodnja, zbog čega su ti pregovori vođeni pregovaračkim postupkom”, istakao je Milović, napominjući da je samo jedan ugovor provela sadašnja Uprava koja je na funkciji od decembra.

On je poručio da svi koji imaju bilo kakve primjedbe na takve ugovore mogu da se obrate tužilaštvu i drugim nadležnim institucijama.

Milović je najavio nove rekonstrukcije i ulaganja u Rudniku, kao i zapošljavanja, podsjećajući da je u posljednje vrijeme u RiTE Gacko zaposleno više od 150 radnika, od kojih 20 diplomiranih inženjera sa biroa za zapošljavanje. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti