Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNovi trilateralni sastanak 2. ili 3. oktobra

Novi trilateralni sastanak 2. ili 3. oktobra

BRISEL, Novi trilateralni sastanak predstavnika Rusije, Ukrajine i EU za rješavanje gasne krize između Moskve i Kijeva trebalo bi da bude održan 2. ili 3. oktobra u Briselu.

“Ukrajina još nije prihvatila prijedlog rješenja o kome se razgovaralo tokom prethodnog sastanka, 26. septembra u Berlinu”, rekao je za AFP neimenovani izvor, navodeći da se ukrajinska vlada suočava s finansijskim poteškoćama u ispunjavanju preuzetih obaveza.

Iz Evropske komisije nije potvrđena ova informacija.

Kijev nije dao saglasnost iz političkih razloga, tvrdeći da se stotine ruskih vojnika i dalje nalaze na istoku Ukrajine, gdje se ne poštuje primirje.

Prijedlog rješenja gasne krize koji je “na stolu” predviđa da Kijev plati 3,1 milijardu dolara neplaćenih računa “Gaspromu”, od čega dvije milijarde prije kraja oktobra.

Zauzvrat, “Gasprom” se obavezuje da će vršiti isporuku gasa Ukrajini sa minimalnom isporukom do pet milijardi metara kubnih po cijeni od 385 dolara za 1.000 metara kubnih.

“Ovaj plan omogućava Ukrajini i evropskim državama koje zavise od tranzita preko Ukrajine snabdijevanje gasom u narednih šest mjeseci”, pojasnio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Etinger je izrazio nadu da će dogovor biti postignut prije kraja njegovog mandata 1. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti