Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOporavile se cijene nafte

Oporavile se cijene nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su se danas oporavile, nakon pada potrošačkog povjerenja u SAD i skromnih ekonomskih podataka iz Kine.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 36 centi na 91,52 dolara.
Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 95,05 dolara, odnosno 38 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Poslije četiri mjeseca uzastopnog rasta, indeks nezavisne istraživačke kompanije “Konferens borda” – kao ključno mjerilo potrošačkog povjerenja u SAD- pao je u septembru na 86 poena sa avgustovskih 93,4 poena, usljed sve veće zabrinutosti oko situacije na tržištu rada. Lična potrošnja je najveći pojedinačni izvor ekonomskog rasta SAD-a i čini čak dvije trećine privrednih aktivnosti.

Sa druge strane, zvanični podaci iz Kine su ukazali na stagnaciju prerađivačke aktivnosti u septembru, jer tamošnji lideri nastoje da riješe problem usporavanja druge najveće svjetske privrede. Naime, zvanični indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine u septembru je iznosio 51,5 odsto, čime se, prema podacima kineskog biroa za statistiku, zadržao na istom nivou kao i prethodnog mjeseca. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti