Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasČlanice Opeka razmatraju smanjenje proizvodnje nafte

Članice Opeka razmatraju smanjenje proizvodnje nafte

LONDON, Zbog velikog pada cijena sirove nafte, članice Opeka razmatraju smanjenje proizvodnje, prvi put od decembra 2008.Iran, traži hitnu akciju kako bi se zaustavio pad, dok arapski šeici smatraju da za takvu odluku treba sačekati još tri mjeseca.

 

Grupa najmoćnijih ministara zaduženih za sektor nafte okupiće se uskoro u Beču kako bi donjeli jednu od najvažnijih odluka, koja bi mogla da utiče na još krhku svjetsku ekonomiju – da li da smanje proizvodnju sirove nafte i odbrane cijenu od oko 100 dolara za barel ili da “otovore čep” uoči zime u zemljama sa najvećom potrošnjom crnog zlata, piše britanski Telegraf.

 

Nagli pad cijene sirove nafte, razotkrio je duboke podele među članicama Opeka, uoči posljednjeg godišnjeg sastanaka, gdje se odlučuje koliko će se nafte proizvoditi.

 

Neke članice, među kojima je Iran, traže hitnu akciju kako bi se zaustavio pad cijene, dok arapski šeici smatraju da treba sačekati još tri mjeseca do odluke da smanje proizvodnju, prvi put od decembra 2008. godine.

 

Šta god da odluče, nafta ostaje žila kucavica globalne ekonomije zbog svog direktnog uticaja na inflaciju.

 

Cijena nafte tipa “brent” od 115 dolara za barel u junu, opala je za dvadeset odsto.

U najvećem svjetskom potrošaču nafte, SAD, cijena “crnog zlata” u jednom trenutku prošle njedelje pala je ispod psihološke vrijednosti od 90 dolara za barel, što je stvorilo bojazan da bi mnogi američki proizvođači uljnih škriljaca mogli da bankrotiraju, ocjenjuje britanski list.

 

Nafta iz uljnih škriljaca, čija cijena proizvodnje dostiže 80 dolara za barel, izazvala je energetsku revoluciju u SAD i prijeti da ugrozi dominantan položaj bliskoistočnih proizvođača.

 

Ipak, trenutni nivo cijena približava se granici, ispod koje takva nafta postaje neprofitabilna.

 

Svi pogledi su sada uprti u Opek, koji kontroliše 60 odsto svjetskih rezervi nafte i oko trećine dnevnih potreba.

 

Grupa sa sjedištem u Beču može da kroji svjetsku cijenu nafte isto kao što centralne banke kontrolišu valute.

 

Dok su cijene od preko 100 dolara za barel gurale njihove ekonomije napred, članice Opeka su tokom protekle decenije uspjevale da održe koheziju grupe.

Sastanak koji će se održati sljedećeg mjeseca čini se da će biti najnapetiji od arapskog proljeća 2010. sa šiitskim Iranom i Irakom spremnim da se suprotstave Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti