Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostCentar za životnu sredinu: Studija uticaja za Ugljevik 3 ne sadrži osnovne...

Centar za životnu sredinu: Studija uticaja za Ugljevik 3 ne sadrži osnovne informacije

BANJALUKA, Centar za životnu sredinu je danas predao svoju Analizu Studije uticaja na životnu sredinu za TE Ugljevik 3 Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te ih pozvao na povlačenje ekološke dozvole za to postrojenje i ponavljanje procesa procjene uticaja na životnu sredinu kako bi se zaštitila životna sredina, zdravlje građana Ugljevika i okoline, te ispoštovao zakonski okvir i međunarodne obaveze.

Iz Centra za životnu sredinu ističu da je iz postojeće studije uticaja na životnu sredinu za ovu termoelektranu, zbog grešaka u proračunima i nedostatka vitalnih informacija, nemoguće procijeniti uticaj koji će to postrojenje imati na životnu sredinu i zdravlje stanovništva Ugljevika i regije, što je, kako se navodi u saopštenju, posebno zabrinjavajuće ako se u obzir uzme činjenica da širom Evrope, termoelektrane na ugalj svojim emisijama u zrak prouzrokuju preko 23, 300 preranih smrti.

Igor Kalaba, Koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva” je izjavio: „Ova studija u kojoj nedostaju ključne činjenice, a proračuni su puni kardinalnih grešaka, otvara veoma ozbiljno pitanje o kapacitetima licenciranih firmi za izradu ovakvih studija i njihovog kredibiliteta. U studiji nedostaju proračuni za ključne zagađivače, čija emisija iz termoelektrana svake godine na teritoriji EU, Srbije i Turske dovodi do 23,300 preranih smrti i gubitka od 54,7 milijardi evra godišnje„!

Iz Centra za životnu sredinu takođe su upozorili da su nekvalitetne Studije uticaja na životnu sredinu u BiH pravilo, a ne iznimka te da ova organizacija već neko vrijeme pokušava da skrene pažnju Ministarstva te stručne i šire javnosti na ovaj problem, navodeći primjere studija rađenih za: TE Ugljevik 3, TE Stanari, hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska, hidroelektranu „Medna“ na rijeci Sani i druge slične projekte.

Situacija nije ništa bolja ni u Federaciji BiH, kaže Denis Žiško iz organizacije Ekotim: „Studije uglavnom sadrže podatke o trenutnom stanju životne sredine, često netačne ili čak prepisane iz drugih studija. Kvalitetne procjene i modeli rasprostranjenja zagađenja i uticaja na kvalitet vazduha, vode i zdravlja ljudi redovno izostaju”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti