Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRiTE "Ugljevik" pozitivno poslovalo u prošloj godini

RiTE “Ugljevik” pozitivno poslovalo u prošloj godini

UGLJEVIK, Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” u prošloj godini pozitivno je poslovalo, ostvarivši prihod od oko 151 milion KM, dok su rashodi iznosili oko 148 miliona KM.

Izvještaj o poslovanju ovog elektroenergetskog preduzeća za 2013. godinu danas je usvojila Skupština akcionara RiTE “Ugljevik”, na kojoj je za novog predsjednika izabran Cvjetko Stojanović.

Direktor RiTE “Ugljevik” Žiko Krunić zadovoljan je poslovanjem u 2013. godini jer je ostvaren plan u proizvodnji i u Rudniku i u termoelektrani.

“Zadovoljni smo ostvarenim planom otkrivke u količini od oko devet miliona tona, kao i proizvodnjom uglja koja je bila nešto manje od dva miliona tona uglja”, rekao je Krunić i dodao da je i proizvodnja struje bila prema planu od oko 1.600 megavata.

Krunić je istakao da je ovo preduzeće uspjelo da ostvari i značajne investicione zahvate, te naveo da je realizovan veoma važan projekat finansiran iz vlastitih sredstava. “Riječ je o automatizaciji upravljanja blokom TE”, pojašnjava Krunić.

Direktor RiTE zadovoljan je i obnovljenom rudarskom mehanizaciju, koja je veoma zahtjevna i skupocjena. “Uspjeli smo i to da isfinansiramo da bismo držali korak sa vremenom, kada je riječ o osposobljenosti radne jedinice Rudnik”, rekao je Krunić.

Prema njegovim riječima, RiTE sve to ne bi uspjela sama, odnosno da ne posluje u sastavu “Elektroprivrede Republike Srpske” i da nije svo vrijeme postojala podrška resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

“Zajedno sa našim matičnim preduzećem, Vlada je pratila naše aktivnosti, obezbjeđivala odgovarajuće saglasnosti na naše odluke o ovim investicionim zahvatima, koji su nešto malo manji od oko 30 miliona KM”, rekao je Krunić.

On je naveo da je dobit od oko tri miliona KM, što je dijeljeno na donacije kao i do sada. On je napomenuo da je u 2011. i 2012. godini po ovom osnovu izdvojeno oko 2,2 miliona KM.

Krunić je naglasio da su ta sredstva upućena širom Republike Srpske, gdje je bilo potrebno, te da ovo preduzeće ima čime da se ponosi, dok u ovoj godini ima, kako je naveo, posebne izazove.

On je napomenuo da su zbog problema na Termoelektrani imali produženi redovni godišnji remont. “Riječ je o havarijskom kvaru, koji je remont značajno produžio i po tom osnovu ove godine imaćemo problem kako bismo sve postigli, jer smo imali gubitak od 13 miliona KM”, rekao je Krunić.

Kada je riječ o investicionim aktivnostima, on je najavio da se neće zaustaviti ni u Rudniku ni na Termoelektrani, jer je to od velikog značaja za budući profitabilan rad prema standardima koji će se zahtijevati od ovakvih objekta.

Prema njegovim riječima, u toku je realizacije ugradnje, odnosno zamjena elektrofiltera, investicije vrijedne oko 20 miliona KM. Krunić je napomenuo da je ova investicija u vezi sa projektom odsumporavanja koji treba da počne od 2016.

Planirane su i javne nabavke u rudarsku mehanizaciju. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti