Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte ponovo pale

Cijene nafte ponovo pale

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su ponovo pale, ali je taj pad bio ograničen zahvaljujući slabljenju dolara, dok trgovci željno iščekuju nove ekonomske podatke.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku devet centi na 90,25 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 92,72 dolara, za sedam centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Vrijednost američkog dolara je danas oslabila prema drugim valutama nakon što je prošlog petka porastao na višegodišnji maksimum prema jenu i evru, kao odgovor na snažan izvještaj o zapošljavanju u SAD u septembru. Dolar je jutros vrijedio 108,64 jena, što je niže u odnosu na jučerašnjih 108,75 jena i znatno ispod nivoa od 110 jena registrovanog prošle nedjelje.

Pošto se naftom trguje u dolarima, slabiji dolar čini naftu jeftinijom za globalne kupce, što povećava tražnju i cijene tog energenta.

Investitori su, takođe, fokusirani na objavljivanje zapisnika sa posljednjeg zasjedanja Feda, američke centralne banke, od 17. septembra, budući da očekuju nove dokaze o podizanju kamatnih stopa u narednoj godini. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti