Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEU dala Velikoj Britaniji "zeleno svjetlo" za gradnju nuklearke

EU dala Velikoj Britaniji “zeleno svjetlo” za gradnju nuklearke

BRISEL, Evropska unija je u srijedu dala zeleno svijetlo planovima britanske vlade da izgradi prvu nuklearnu elektranu u posljednjih 20 godina, što je izazvalo oštre kritike aktivista za zaštitu životne sredine.

Nuklearka s dvostrukim reaktorom u Hinkley Pointu, na jugozapadu Engleske, proradiće 2023. godine i biće operabilna oko 60 godina. S punim kapacitetom davala bi sedam odsto od sveukupnih energetskih potreba Velike Britanije.

Evropska unija ne može uticati na način na koji zemlje članice dobavljaju svoju energiju. Ali njeno izvršno tijelo, Evropska komisija, u ovom je slučaju intervenisalo jer će Britanija subvencionisati projekat. Sama izgradnja je procijenjena na 39,4 milijarde dolara, ali će za projekat trebati još izdvojiti oko 27,3 milijarde dolara za otplatu kredita, pojasnila je Komisija.

Evropska komisija takođe je uslovila da se svaka korist mora podijeliti s britanskim poreskim obveznicima. Takođe je uticala na uslove izgradnje projekta kako bi se “ograničilo svako narušavanje načela tržišnog takmičenja”.

“Komisija sada može zaključiti da je podrška tom projektu kompatibilna s pravilima EU-a o državnoj pomoći”, kazao je evropski komesar za tržišno takmičenje Joaquin Almunia.
“Ovo je svjetski rekord u podilaženju nuklearnoj industriji”.

Odluku su, međutim, aktivisti za zaštitu životne okoline dočekali na nož.

“Ovo je svjetski rekord u podilaženju nuklearnoj industriji”, kazao je Andrea Carta iz Greenpeacea. “Nema apsolutno nikakve zakonite, moralne ili okolišne opravdanosti u korištenju poreskog novca za garantovanu dobit za neku nuklearnu kompaniju”, dodao je.

Evropski parlamentarac iz redova Zelenih Reinhard Buetikofer je istakao da bi “nuklearnu industriju trebalo izuzeti iz državne pomoći”.

Austrijska je vlada odmah nakon objave odluke najavila da će ju pokušati osporiti pred Sudom Evropske unije. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti