Nedjelja 26. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Južni tok" neće stati

“Južni tok” neće stati

BEOGRAD, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je za Republiku Srpsku izuzetno važna realizacija gasovoda “Južni tok” i da taj projekat neće biti zaustavljen.

“Idemo u dalju proceduru, nećemo stati. Neće se zaustaviti taj projekat. Idemo u izgradnju gasovoda”, rekao je Dodik, koji je danas u Beogradu prisustvovao vojnoj paradi “Korak pobjednika”, održanoj povodom 100 godina od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da je sa predsjednikom Izvršnog odbora “Gasproma” Aleksejom Milerom razgovarao u vezi sa “Gaspromom”.

Dodik je rekao da je iza njega izuzetno uspješan dan i da se u nekim dijelovima razgovora sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom “moglo vidjeti šta ruska politika i privreda na ovom prostoru misle”.

On je naglasio da je Putin ovom prilikom govorio o mogućnosti da se pokuša putem ruskih poslovnih banaka finansirati poljoprivreda za rusko tržište.

“Tu mogućost ćemo dobro izučiti i mi u Republici Srpskoj, te pokušati da napravimo iskorak”, dodao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je istakao da je Jugoslavija bila velika zabluda srpskog naroda u prošlom vijeku i da Srbi i u Srbiji i u Republici Srpskoj treba da se okrenu stvaranju svoje države i da odbrane svoj identitet.

On je rekao da su Srbi u oba svjetska rata najviše stradali u regionu, a da su ustaše i drugi kvislinzi iz toga pokušali da izvuku korist.

“Srbi danas moraju da odbrane sve ono što se tiče njihovog identiteta, pismo, jezik, kulturu, krsnu slavu i sve ono što jeste identitet i da taj identitet ne skrivaju ni od koga i da se njega ne stide”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da su prilikom radnog ručka koji je državni vrh Srbije organizovao u čast predsjednika Rusije dotaknute brojne istorijske teme i da je pitanje koliko bi bilo Srba i Rusa da nije bilo stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti