Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasProjekat "Južni tok" koristan za sve

Projekat “Južni tok” koristan za sve

BEOGRAD, Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da gasovod “Južni tok” ne može biti realizovan jednostrano i naglasio da je riječ o projektu koji je koristan za sve.

On je rekao da su za gasovod “Južni tok” kao i za ljubav, potrebne dvije strane, te istakao da je duboko uvjeren da je taj projekat koristan za sve, jer na suštinski način smanjuje transportne rizike.

“Ne možemo sami da gradimo gasovod vrijedan više milijardi dolara, ukoliko naši partneri razmišljaju da li je taj projekat potreban ili nije. Slična kampanja je vođena i za `Sjeverni tok`, a kada je izgrađen svi sada govore hvala”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

On je rekao da su problemi sa izgradnjom “Južnog toka” isključivo povezani sa politikom koja šteti u ovom slučaju i snižava konkuretnost evropske ekonomije u odnosu na druge regione.

Putin je rekao da Rusije nikako ne želi da ove zime dođe do gasne krize i dodao da se to neće desiti ruskom krivicom, jer Rusija ima dovoljno zaliha da zadovolji potrebe i Evrope i Azije.

“Ako vidimo da naši ukrajinski partneri počnu nedozvoljno opet da uzimaju naš gas iz cjevovoda, onda ćemo kao i 2008. godine, u skladu sa obimom ukradenog gasa, smanjivati obim isporučenog gasa. Nadamo se da do toga neće doći”, rekao je Putin.

Putin je ponovio da se Rusija sve vrijeme trudi da se kosovski problem reguliše kroz Rezoluciju UN 1244.

“Imamo veoma čvrste odnose na političkom nivou. Računamo da će Srbija voditi OEBS 2015. godine i da ćemo moći nastaviti konstruktivan rad sa tom organizacijom ovaj put uz podršku prijatelja”, istakao je Putin. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti