Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMihajlović: Za Srbiju važno da što prije počne gradnja Južnog toka

Mihajlović: Za Srbiju važno da što prije počne gradnja Južnog toka

BEOGRAD, Za Srbiju je važno da gradnja „Južnog toka” počne što prije, a još važnije da obezbjedi gasnu stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz „Južni tok”, jer ćemo do tada kao zemlja biti ranjivi, izjavila je potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je za BalkanMagazin rekla da realizacija velikog međunarodnog infrastrukturnog projekta, koji prolazi kroz više zemalja, zahtjeva da sve te zemlje sarađuju.
“Za nas je važno da gradnja „Južnog toka” počne što pre, a jos važnije da obezbedimo gasnu stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz „Južni tok”, jer ćemo do tada kao zemlja biti ranjivi“, rekla je Mihajlović, komentarišući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u četvrtak, u vezi sa gradnjom tog gasovoda rekao da “Južni tok ne može biti realizovan jednostrano ako se naši partneri još razmišljaju”.
Na pitanje BalkanMagazina da li vjeruje da će Evropa uvidjeti potrebu da se „Južnim tokom” zaobiđe Ukrajina i na kraju sa Rusijom dogovori gradnju ovog gasovoda Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odgovorila je “da energetika i politika uvijek idu zajedno”.
“Rezultat političkog dogovora između zemalja učesnica ovog projekta biće početak radova u svakoj zemlji ponaosob”, navela je ona.
Upitana da će sva neophodna papirologija za ovaj infrastrukturni projekat biti kompletirana tokom oktobra Mihajlović je rekla da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti, po zahtjevu investitora do sada obavilo stručnu kontrolu projektne dokumentacije za dionice 2, 3 i 4 na trasi gasovoda čime su se stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola na ovim dionicama, ali investitor još uvijek nije podnjeo zahtjev za izdavanje građevinskih dozvola.
Kao što je dobro poznato, mi smo i u prethodnoj, a i u ovoj Vladi, učinili sve da projekat krene u realizaciju, ali je jasno da početak gradnje ne zavisi od nas, već pre svega od dogovora EU i Rusije”, rekla je ona.
Govoreći o Petrohemiji Mihajlović je rekla da je za vrijeme dok je vodila Ministarstvo energetike Srbije napravljen plan reformisanja Srbijagasa, kao i prijedlog za rješavanje pitanja Petrohemije.
“Greška je napravljena kad je pregovaran energetski sporazum, i to sa srpske strane, jer Petrohemija nija bila sastavni deo tog sporazuma. Zbog toga je danas jedino rešenje ulazak NIS-a u Petrohemiju”, uz određene investicije. Ova kompanija može doneti mnogo državi, ali su joj neophodne investicije. Naravno, ne ođednom, već po određenoj dinamici”, rekla je ona.
Upitana o energetskoj situaciji povodom predstojeće grejne sezone Mihajlović je rekla da je čitava Evropa u energetskoj krizi i brine o snabdjevanju energentima.
“Za Srbiju je važno da ima mogućnost da dođe do energenata, u odgovarajućim količinama, ali važnu ulogu igra i cena. Sve je to deo energetske bezbednosti“, rekla je ona.
Mihajlović je rekla da je moguće da se srpskim prugama organizuje dovoz potrebnih količina uglja iz Rumunije do obrenovačkih termoelektrana i da je već održano nekoliko sastanaka na tu temu.

Upitana ko je kriv za to što se sa crpljenjem vode iz jezera na polju „Tamnava Zapadno polje” nije počelo ranije ona je navela da se sa ispumpavanjem vode moralo krenuti mnogo pre sredine septembra.

“Izgubili smo celo leto dok se poslovodstvo EPS-a nije organizovalo da započne sa isušivanjem tog kopa. Za to vreme smo uvozili struju, umesto da se pravimo zalihe uglja za zimu, što je znatno jeftinije. Razlozi i opravdanja su sada manje bitni, jer svako kašnjenje u uvozu energenata predstavlja problem“, navela je Mihajlović ističući da će vlada obezbjediti dovoljno energenata.
“Nije svejedno po kojim cenama kupujemo struju, gas, ugalj ili mazut i kakav je odnos cena energenata trenutno na tržištu. Tu neodgovornost će na kraju platiti svi građani“, rekla je ona.
Govoreći o otklanjanju posljedica poplava Mihajlović je rekla da su državni putevi prvog i drugog reda u dužini od 142 kilometra, na 190 putnih pravaca obnovljeni do prvog oktobra, a da je sada težište poslova na sanaciji klizišta i popravci mostova i da očekuje da i taj posao bude završen do kraja godine.
Što se tiče željeznice, radovi na pruzi Beograd-Bar trebalo bi, prema informacijama iz „Železnica Srbije”, da budu gotovi u februaru, dodala je.
Govoreći o preduzeću Železnice Srbije, Mihajlović je rekla da Srbija u željeznici ima projekte vrijedne 1,2 milijarde, a raniji problemi u korišćenju, kako ruskog tako i drugih zajmova, “pokazuju da se to preduzeće ne može poveriti bilo kome na upravljanje”.

“Vlada je zbog toga raspisala konkurs za direktora „Železnica Srbije” i očekujem da na to mesto bude izabran kandidat sa adekvatnom profesionalnom biografijom, koji može da se u potpunosti posveti tom poslu i nije kompromitovan“, rekla je ona.

Govoreći o infrastrukturnim projektima Mihajlović je kazala da bi do kraja 2016. godine trebalo da se završi Koridor 10, a da se, što se tiče energetike nada da će ubrzo, poslije decembarskog samita sa Kinom u Beogradu, početi gradnja novog bloka B3 TE „Kostolac”.

“To će, nadam se, biti prvi veliki energetski objekat koji smo dobili posle tri decenije”, navela je ona.
Na pitanje dokle se stiglo sa kreditom za drugu fazu u TE KO „Kostolac” ona je odgovorila da druga faza projekta u TE KO „Kostolac”, izgradnja novog bloka B3 snage350 MW, ima veliki značaj za energetsku bezbjednost Srbije, jer će taj blok u budućnosti zameniti neke od najstarijih termokapaciteta, koji se moraju povući iz upotrebe.

“Krajem prošle godine potpisan je komercijalni ugovor, a u decembru (2013. godine) je poslata kreditna prijava kineskoj EXIM banci. Kineska strana, međutim, još nije dostavila Nacrt ugovora o finansiranju, iako su sve analize okončane i svi uslovi sa naše strane ispunjeni”, navela je Mihajlović.
Dodala je da kašnjenje ovog dijela postupka, koji je ključan, uvodi u rizik drugu fazu projekta, o čemu je kineska strana više puta obaveštavana, da je krajnji rok za potpisivanje ugovora kraj ove godine i da bi bilo dobro da se ugovor potpiše u predviđenom roku. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti