Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbija bilježi treće poskupljenje gasa

Srbija bilježi treće poskupljenje gasa

BEOGRAD, Cijene prirodnog gasa na svjetskom tržištu miruju ili blago padaju, a u Srbiji od avgusta bilježi se već treće poskupljenje, ukupno 4,5 dinara. Od novembra, kubik gasa za domaćinstva koštaće 54, a za privredu 49 dinara.

Iako cijene prirodnog gasa na svjetskom tržištu miruju ili blago padaju, taj energent u Srbiji od avgusta bilježi već treće poskupljenje, ukupno 4,5 dinara. Od novembra, kubni metar gasa za domaćinstva koštaće 54, a za privredu 49 dinara s PDV-om.

Toplane ne najavljuju poskupljenje grijanja, a već se procjenjuje da bi od Nove godine gas, zbog pada cijena nafte, mogao da pojeftini, prenosi RTS.

Cijene gasa se, već godinu dana, usklađuju tržišno. Gas je poskupio 1. avgusta, zatim 1. oktobra, a nova cijena će se primjenjivati i od novembra. Ukupno povećanje, oko osam odsto.

Kriterijum za određivanje cene nije samo cena prirodnog gasa, već i kurs dolara. U tom posmatranom periodu, kurs dolara se promenio za oko devet procenata i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca”, objašnjava Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku Srbije.

U poređenju s prošlom godinom, prosječan mjesečni račun za gas biće uvećan za oko 250 dinara, jer je, u međuvremenu, bilo i pojeftinjenja. Ipak, građani su već napravili računicu.

Iako su toplane od prošle godine prepolovile dugovanja za gas, “Srbijagasu” i dalje duguju oko devet milijardi dinara.

U Udruženju toplana Srbije kažu da daljinski sistemi s lokalnim samoupravama analiziraju česte promjene cijene gasa, ali da za sada nema ozbiljnijih najava poskupljenja grijanja.

“Moram da kažem da se tome vrlo obazrivo prilazi, imajući u vidu kupovnu moć građana, naših korisnika usluga, a sa druge strane mora se održati likvidnost toplana i završiti grejna sezona na najbolji mogući način”, navodi Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

Tokom grejne sezone, od oktobra do aprila, u okviru socijalnih energetskih karata, najsiromašniji građani mogu da dobiju besplatne kubike gasa i grejanje iz toplana, ili umanjenje računa u zavisnosti od broja članova domaćinstva i visine prihoda.

Primaoci socijalne pomoći zahtjeve podnose u socijalnim ustanovama, a ostali u nadležnim službama lokalnih samouprava. Novosti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti