Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Gasprom" kao sudbina Evrope!

“Gasprom” kao sudbina Evrope!

VAŠINGTON/BRISEL, Evropa i dalje dijelom zavisi od ruskog gasa – postoje rezerve za toplu zimu, ali za surovije mjesece to neće biti dovoljno, navodi u analizi Brukingski institut, jedan od najvećih analitičkih centara SAD sa sjedištem u Vašingtonu. Ruskom gasu može da se nađe zamjena, ali to će biti vrlo skupo.

Zato izjave evropskih političara o brodovima punim jeftinog američkog gasa iz škriljaca nisu osnovane.

Što se tiče prognoze za predstojeću zimu, proračuni eksperata američkog Instituta poklapaju se sa stavom Evropske komisije o tome da čak i u slučaju potpunog prekida ukrajinskog tranzita Evropa može sebe da snabdije gasom.

Osamdeset odsto deficita biće pokriveno iz rezervi, a ostalo na račun uvećanja uvoza iz Norveške i kupovine tečnog gasa preko okeana.

Ali, uporedo s tim, rezultati istraživanja Brukingskog instituta razbijaju veliku iluziju Evropljana da će “bum” u eskploataciji gasa iz škriljaca koji se pojavio u Americi i koji će se u tečnom vidu isporučivati u Evropi, omogućiti evropskim zemljama da se oslobode “Gasproma”.

Uvećanje isporuka tečnog gasa u Evropu može samo da kompenzuje smanjenje obima sopstvene proizvodnje gasa. To smanjenje, prema proračunima eksperata, iznosiće do 2020. godine oko 30 odsto.

Evropa ne može u potpunosti da prođe bez isporuka “plavog goriva” iz Rusije. Uz to, primjećuju stručnjaci, u referatu Brukinskog instituta nije uzet u obzir aspekat koji je povoljan za Rusiju.

Ako cijena nafte nastavi i dalje da pada, cijena gasa /vezana za nju/ biće niža. A to će učiniti ruski gas u odnosu na tečni prekookeanski još konkurentnijim.

U referatu se upozorava da bi mogući prekidi ukrajinskog tranzita mogli biti veoma opasni za samu Ukrajinu, posebno u hladnijim mjesecima.

Osim toga, posjećaju stručnjaci, Rusija je najavila da više neće davati gas na dug.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti