Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGube milione jer Vlada RS ne radi svoj posao

Gube milione jer Vlada RS ne radi svoj posao

BIJELJINA, Grad Bijeljina blizu godinu i po dana, čeka odgovor Vlade Republike Srpske na prijedlog Pravobranilaštva i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS da se proglasi opšti interes za projekat gasifikacije Bijeljine, izjavio je za poslovni portal CAPITAL.ba Cvijetin Simić, savjetnik gradonačelnika Miće Mićića.

Simić je izrazio bojazan da bi grad Bijeljina zbog ne proglašavanja opštim interesom projekta gasifikacije lako mogao završiti na sudu i platiti značajniju odštetu.

„U projekat je do sada uloženo oko 20 miliona maraka, a godišnja šteta po osnovu Studije opravdanosti i izgubljene dobiti iznosi i do dva miliona evra. Imamo djelimičnu dozvolu za izgradnju, ali bez proglašenja opštieg interesa nemoguće je riješiti imovinsko – pravne odnose na traci cjevovoda visokog pritiska u dužini od 22 kilometra, od Bijeljine do Šepka“, kaže Simić.

Na potezu je Vlada RS, koju tek treba formirati nakon izbora, koja bi morala u što kraćem vremenskom roku da utvrdi opšti interes za projekat gasifikacije Bijeljine, čime bi se otkočio problem rješavanja imovinsko – pravnih odnosa na traci cjevovoda visokog pritiska do Šepka.

Simić ističe da se, zbog novonastale situacije, odbijaju novi potencijalni investitori i gubi ugled kod investitora koji su već započeli određene poslove u Bijeljini.

Preduzeće „Novi Sad gas“ je partner Gradu Bijeljina u poslu gasifikacije grada i vlasnik je 80 odsto svojevremeno formiranog preduzeća „Bijeljina gas“ DOO.

Novosadsko preduzeće se trenutno nalazi u postupku privatizacije, kroz projekat Vlade Srbije, i očekuje se da će Agencija za privatizaciju Srbije u dogledno vrijeme izabrati strateškog partnera i privatizovati „ Novi Sad gas“. Eventualni novi privatni partner neće oklijevati i dugo čekati, te postoji velika vjerovatnoća da će posegnuti za sudskom tužbom i u tom slučaju bi Grad Bijeljina pretrpjela veliku štetu.

Mjesecima „razmatraju“ i priključak za „Južni tok“

Vlada RS, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i preduzeće „Gas RES“ mjesecima već „razmatraju“ prijedlog sporazuma o integrisanju magistralnog gasovoda Bijeljina – Šepak u gasni projekat „ Južni tok“. O ovom problemu razgovarano je početkom ove godine u Banjaluci.

Bijeljina je prije dvije i po godine Bijeljina ušla u realizaciju projekta izgradnje distributivne gasne mreže srednjeg i niskog pritiska na području grada i u okolnim naseljima, kao i gasovoda Šepak – Bijeljina.

Na januarskom sastanku u Ministarstvu industrije i energetike usaglašeno je da magistralni gasovod Bijeljina – Šepak mora biti integrisan u gasni projekat „Južni tok“ u RS i biti prenesen na upravljanje „Gas RES-u“, koji je nosilac revitalizacije projekta „Južni tok“ u RS i jedini ovlašteni partner ruskom investitoru „Gasprom“. Koncesionar, „Bijeljina gas“ DOO svoju zvaničnu saglasnost dostavio je 27. januara 2014. godine.

Ugovor o koncesiji između preduzeća „Bijeljina gas“ DOO Bijeljina, čiji je suvlasnik i grad Bijeljina, potpisan je 29.decembra 2012. godine. Koncesija je dobijena na period od 30 godina.

Očekuje se da će nakon parafiranja sporazuma o integrisanju gasovoda Bijeljina – Šepak u gasni projekat „Južni tok“ i preduzeće „Bijeljina gas“ konačno dobiti odluku o proglašenju opšteg interesa, bez koje je nemoguće izvršiti eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda Bijeljina – Šepak. Projekat gasifikacije Bijeljine, u koji su svojevremeno zajednički ušli novosadsko preduzeće „Novi Sad gas“ i grad Bijeljina težak je oko 12 miliona evra.

CAPITAL: Lj. Ljubojević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti