Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSmanjena isporuka gasa za BiH

Smanjena isporuka gasa za BiH

SARAJEVO, Jučerašnje dodatno smanjenje isporuke gasa prema BiH iz Rusije uticalo je na poteškoće u isporuci ovog energenta krajnjim potrošačima, izjavio je direktor kompanije “BH-gas” Mirza Sendijarević.

Sendijarević je naveo da je “Gasprom eksport” zvanično obavijestio uvoznika gasa, kompaniju “Energoinvest” Sarajevo, da do smanjenih isporuka gasa dolazi zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Rusiji da bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorije Ukrajine prema evropskim potrošačima tokom zimske sezone.

“U BiH do sada nisu izgrađena skladišta gasa iz kojih bi se mogao koristiti gas neko vrijeme u slučaju naglog prekida isporuke, a riječ je o velikoj investiciji čija bi realizacija potrajala nekoliko godina. `BH-gas` za sada ima ugovor sa jednom kompanijom o isporuci gasa u kriznim situacijama, a od početka godine radi na iznalaženju alternativnih rješenja koja će pojačati sigurnost snabdijevanja”, saopštio je Sendijarević.

On je naveo da su tokom jučerašnjeg dana “BH-gasu” isporučene za 35 odsto manje količine gasa od naručenih, te da ova kompanija intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rješenja u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima.

“Dugoročno gledano, radimo na razvoju alternativnih pravaca snabdijevanja gasom, kao i izgradnje skladišta gasa, što prije svega zavisi od interesa i spremnosti svih nivoa vlasti. BiH će morati stati iza ovih projekata da bi osigurala svoju dugoročno energetsku stabilnost”, naglasio je Sendijarević. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti