Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNusproizvodi viskija mogli bi postati biogorivo

Nusproizvodi viskija mogli bi postati biogorivo

EDINBURG ,  Škotska firma Celtic Renewables Ltd istražuje mogućnost korištenja otpada koji nastaje proizvodnjom viskija kao nove generacije biogoriva.
Za pripremu viskija potrebna su tri sastojka: voda, kvasac i  žitarice, no samo se deset posto upotrijebljenih tvari zadrži u  alkoholnom piću jer se preostalih 90 posto pretvori u otpad tokom  procesa destilacije. Otpad završava u moru ili se pretvara u stočnu hranu.
Celtic Renewables Ltd nastoji iskoristiti te nusproizvode te ih  pretvoriti u biobutanol, biogorivo nove generacije koje se može  iskoristiti umjesto fosilnih goriva. Taj bi proces trebao utjecati na  smanjenje emisije ugljičnog dioksida, kao i na smanjenu potrošnju  nafte te garantovati dovoljnu količinu goriva za ruralna područja u kojima cvate industrija proizvodnje viskija, kažu iz uprave firme.
Stručnjaci iz Celtic Renewablesa poboljšali su staru industrijsku  tehniku fermentacije, a prednost biobutanola je da se može miješati s gorivom te držati u spremnicima na benzinskim stanicama.
Godišnje se nakon destilacije proizvede 1600 miliona litara otpada. Kapacitet sadašnjih postrojenja Celtic Renewablesa zasad je premalen da bi se sav otpad preradio u biogorivo, no vlasnici vjeruju da je riječ o gorivu budućnosti. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti