Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti BiH prolongira rok za liberalizaciju tržišta struje?

BiH prolongira rok za liberalizaciju tržišta struje?

BANJALUKA, Iako je to predviđeno sporazumom sa Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope, BiH po svemu sudeći neće od 1. januara 2015. godine u potpunosti otvoriti, odnosno liberalizovati, tržište električne energije pa će rok najvjerovatnije biti prolongiran, saznaju “Nezavisne”.

Kako je potvrđeno iz nekoliko izvora, pored toga što je ovo političko pitanje, problem u BiH predstavlja i kompleksno unutrašnje uređenje, zbog kojeg nisu u potpunosti i jednako sprovedene predviđene aktivnosti, nakon čega bi i bh. domaćinstva trebalo da dobiju mogućnost izbora od kojeg će elektrodistributera registrovanog u BiH kupiti struju.

U “Elektroprivredi RS” (ERS) kazali su da je BiH, a samim tim i Republika Srpska, potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope, pa je u skladu s tim preuzela i određene međunarodne obaveze u vezi s otvaranjem tržišta električne energije.

“Zakonskim i podzakonskim aktima precizirani su rokovi za otvaranje ili liberalizaciju tržišta električne energije. Otvaranjem tržišta, domaćinstva će imati mogućnost da biraju svog snabdjevača električnom energijom”, kazali su u ERS.

Međutim, kako su naveli, liberalizacija tržišta struje u cijelom regionu jugoistočne Evrope može se okarakterisati kao izuzetno spor i složen proces koji karakterišu značajna odstupanja od rokova predviđenih akcionim planovima.

“U pogledu otvaranja tržišta i stvaranja zakonskih okvira RS je napravila korak više u odnosu na FBiH, a ERS je u potpunosti konkurentna i spremna za tržišnu utakmicu, uz napomenu da je cijena električne energije u RS najniža u regionu”, naglasili su iz ERS.

Prema njihovim riječima, iako su propisima RS precizirani rokovi za otvaranje, odnosno liberalizaciju tržišta električne energije, prema kojima bi tržište od 1. januara naredne godine trebalo da bude u potpunosti otvoreno, vrlo je vjerovatno da će ovaj rok, kao što je bio slučaj i u ostalim zemljama u regionu, biti prolongiran.

Naglasili su da je ERS organizaciono, pravno i tehnički spremno dočekala sve dosadašnje faze u procesu liberalizacije tržišta, pa se isto odnosi i na najavljenu potpunu liberalizaciju tržišta električne energije.

“ERS će i u narednom periodu, kao što je to bio slučaj i dosad, preduzimati sve neophodne mjere i aktivnosti kako bi svojim poslovnim potezima obezbijedila stabilnost i razvoj elektroenergetskog sistema, kroz integrisanje u energetski sistem Evrope, u uslovima postepenog otvaranja tržišta i uvođenja konkurencije”, navode iz ERS i dodaju da su racionalnim ponašanjem obezbijedili cijenu električne energije koja garantuje da će i dalje zadržati svoju tržišnu poziciju i u uslovima postojanja konkurencije na tržištu električne energije.

U skladu s navedenim, ističu da je ERS spremna da obezbijedi, i u narednom periodu, snabdijevanje svih kupaca u RS po ekonomski prihvatljivim cijenama.

Kako bi saznali dokle se stiglo s ovim aktivnostima kada je u pitanju FBiH, zatražen je stav “Elektroprivrede BiH” (EP BiH), odakle nisu mogli obezbijediti odgovore na ta pitanja, te su uputili na adresu Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, koje do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije dostavilo tražene informacije.

Međutim, analitičari i dobri poznavaoci prilika u energetici ocjenjuju da postupak otvaranja tržišta neće dovesti do značajnijeg ulaska stranih distributivnih kompanija, jer domaće elektroprivrede domaćinstvima nude niže cijene struje u odnosu na region i Evropu.

Ipak, činjenica da su cijene ERS niže od onih EP BiH i “Elektroprivrede HZHB” najavljuje rušenje postojećih monopola i stvaranje novih tržišnih odnosa.

Kada je u pitanju Srbija, treba reći da “Elektroprivredi Srbije” (EPS) otkucavaju posljednji minuti monopolskog položaja koji uživa na tržištu Srbije, pošto će do kraja godine biti u obavezi da uđe u posljednji, treći krug liberalizacije tržišta, rekao je Aleksandar Obradović, direktor EPS. On je objasnio da to praktično znači da će od 1. januara sljedeće godine svako domaćinstvo i svaki građanin moći da izabere svog snabdjevača električnom energijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti