Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOsigurane isporuke ruskog gasa Ukrajini

Osigurane isporuke ruskog gasa Ukrajini

BRISEL, Rusija je pristala da nastavi isporuke gasa Ukrajini preko zime u okviru dogovora u čijem je sklapanju posredovala EU, a istim sporazumom osigurane su i isporuke zemaljama Unije preko ukrajinske teritorije.

“Nema razloga da ljudima u Evropi ove zime bude hladno. Ovo je važan korak za našu zajedničku energetsku bezbjednost na evropskom kontinentu”, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, prenio je Bi-Bi-Si.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je da je uvjeren da će Ukrajina biti u stanju da plati gas koji joj bude potreban. On je dodao bi ovo mogao biti prvi nagovještaj nade u popuštanju tenzija između Rusije i Ukrajine.

“Možemo poručiti građanima Evrope da možemo da garantujemo bezbjednost isporuka tokom zime”, rekao je Etinger.

Sporazum je postignut poslije višemjesečnih razgovora zvaničnika EU i ministara energetike Rusije i Ukrajine.

Dogovoreno je da EU bude garant za ukrajinsku kupovinu gasa od Rusije, a Brisel će pomoći Kijevu i da plati dugove.

Ukupan paket vrijedan je 4,6 milijardi dolara, a novac će doći od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i EU. U ovaj iznos uračunati su fondovi već dogovoreni sa EU i MMF-om.

“Pomoć EU bez presedana biće distribuisana na vrijeme, a MMF je uvjerio Ukrajinu da može da koristi sva raspoloživa finansijska sredstva za plaćanje gasa”, saopštila je Evropska komisija.

Isporuke gasa Ukrajini bile su obustavljene zbog kašnjenja u plaćanju za već isporučeni ruski gas.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti