Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBenzin jeftiniji od mlijeka. Cijena benzina u SAD-u pala ispod tri dolara...

Benzin jeftiniji od mlijeka. Cijena benzina u SAD-u pala ispod tri dolara za galon

NJUJORK, Pad cijena nafte na svjetskim tržištima oduševio je američke vozače jer je cijena galona (3,8 litara) benzina na njihovim pumpama prošle sedmice pala ispod tri dolara.

Prosječna cijena benzina na pumpama u SAD ovog vikenda iznosila je 2,99 dolara za galon (oko 4,6 kuna za litru), što je prvi put u posljednje četiri godine da je cijena galona pala ispod tri dolara, javlja AP.

Benzin je u SAD sada jeftiniji od mlijeka, čija cijena iznosi 3,73 dolara za galon. Prosjek cijene mlijeka za ovu godinu je na dobrom putu da bude viši od prosječne cijene benzina po prvi put od 2011. godine.

Kad je u decembru 2010. cijena benzina premašila tri dolara za galon, vozači su sumnjali da će to gorivo ikad više plaćati manje od tog iznosa, jer je globalna potražnja nafte i benzina rasla zbog rasta standarda u razvijenim dijelovima svijeta i političke krize na naftom bogatom Bliskom istoku.

Potražnja naftnih derivata sada više ne raste onoliko brzo koliko se očekivalo, naftne kompanije eksploatiraju nove izvore, dok su zemlje s Bliskog Istoka nastavile snabdijevati svijet “crnim zlatom“ kao i ranije.

Zbog sezonskih kolebanja i drugih faktora cijena benzina u SAD će vjerovatno uskoro opet skočiti na iznad tri dolara za galon, ali se ipak prognozira da će prosječna cijena za ovu godinu biti najniža od 2010, dok se za sljedeću godinu predviđa da će benzin još pojeftiniti.

Cijena barela sirove nafte je sa 107 dolara iz juna pala na samo 81 dolar, kao posljedica velike ponude i slabe potražnje. Pored toga, proizvodnja nafte je u SAD od 2008. porasla za čak 70 odsto. Index.hr

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti