Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBarel nafte ispod 82 dolara

Barel nafte ispod 82 dolara

VAŠINGTON, Barel brent nafte pojeftinio je danas na manje od 82 dolara, što je najniža cijena u posljednje četiri godine.

Nafta pojeftinjuje peti dan uzastopno usljed slabih ekonomskih podataka iz najvećeg potrošača, Kine, što povećava bojazni u vezi sa potražnjom za ovim energentom, dok globalne zalihe sve više rastu.

Sektor usluga u Kini oslabio je u oktobru, a poslovna klima se ohladila, pokazuju rezultati jednog privatnog istraživanja. Prethodno su objavljeni zvanični podaci o slabom industrijskom rastu u drugoj najvećoj ekonomiji u svijetu.

Barel brent nafte jutros je koštao 81,63 dolara, a kasnije se cijena stabilizovala na 82,05 dolara. To je najniži nivo od kraja 2010. godine.

Barel sirove nafte u SAD se prodaje za 76,76 dolara, što je najniža cijena od oktobra 2011. godine.

“Isporuke su sve veće, a očekivanja o potražnji smanjuju se skoro svakodnevno”, izjavio je Hans van Klef, energetski ekonomista kompanije “ABN Amro” iz Amsterdama.

Brazil trenutno isporučuje rekordne količine nafte svjetskom tržištu, a isporuke iz Libije i Iraka su stabilne, iako su mnogi očekivali poremećaje usljed sukoba.

Van Klef je dodao da jačanje dolara dodaje na težini cijene nafte. Američka valuta trenutno je najjača prema ostalim valutama u posljednje četiri i po godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti