Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPočela montaža vangabaritne opreme

Počela montaža vangabaritne opreme

STANARI, U Termoelektrani “Stanari” u toku su radovi na montaži vangabaritnih dijelova neophodnih za rad postrojenja, čime se iz faze proizvodnje opreme prešlo u njenu montažu i ispitivanje.

Vodeći inženjer EFT-a grupe Slobodan Samardžić rekao je danas novinarima da je riječ o montaži statora generatora, deaeratora i bloka transformatora, najznačajnijoj opremi koja je na gradilište u proteklih sedam dana, u tri paketa, dopremljena iz Kine.

“Stator generatora, težine 203 tone i snage oko 300 megavata, predstavlja centralni dio sistema za proizvodnju električne energije u elektrani”, naveo je Samardžić.

Najteža dopremljena oprema u Termoelektranu je blok transformatora, težine 210 tona, snage 370 megavolt-ampera, koja predstavlja sponu Termoelektrane i elektroenergetskog prenosnog sistema Republike Srpske i BiH.

Prema njegovim riječima, u generatoru će se u toku jedne godine proizvesti oko dvije milijarde kilovat-časova struje, koja će preko bloka transformatora prenijeti u elektroenergetski sistem.

“Pozicioniranje ove opreme i njeno dopremanje predstavlja jednu od ključnih faza u izgradnji Termoelektrane, čime se iz faze proizvodnje opreme prešlo u njenu montažu i ispitivanje”, naveo je Samardžić.

Tehnički direktor Termoelektrane “Stanari” Savo Mirković rekao je da se naredne godine u ovo vrijeme očekuje početak probnog rada Termoelektrane.

Najveći dio posla je odrađen i preostali su sitni radovi oko sistema dopreme uglja, što će biti riješeno do kraja godine.

On je naveo da se dinamika radova na gradilištu, sa oko 900 radnika, izvršava u predviđenom roku, čemu pogoduju i povoljne vremenske prilike.

“Do kraja godine očekuje se hidrotest kotla, čime će se provjeriti da li su radovi na montaži dobro odrađani”, rekao je Mirković.

Prema njegovim riječima, tokom naredne godine radiće se na montaži opreme te izvođenje testova i proba.

Objekat Termoelektrane “Stanari”, u čiju je izgradnju do sada uloženo više od 311 miliona evra, trebalo bi da naredne godine bude probno pušten u rad.

Pod nazivom “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane “Stanari” sa kineskom firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Po završetku izgradnje, Termoelektrana će upošljavati oko 900 radnika.

Termoelektrana “Stanari”, kada bude završena, biće prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti