Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSAD zapošljava, cijena nafte raste

SAD zapošljava, cijena nafte raste

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas porasle, nakon vijesti o zapošljavanju u SAD, dok investitori očekuju rast tražnje goriva tokom zimskih mjeseci na sjevernoj hemisferi.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 32 centa na 78,97 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za decembarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 45 centi na 83,84 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko Ministarstvo rada je u petak saopštilo da je u najvećoj svjetskoj privredi prošlog mjeseca otvoreno 214.000 novih radnih mjesta, a oktobar je deveti uzastopni mjesec u kom se bilježi više od 200.000 novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti smanjena je na šestogodišnji minimum od 5,9 odsto.

Na cijene nafte uticala su i očekivanja da će hladno vrijeme podstaći tražnju goriva uprkos prošlonedjeljnom potezu Saudijske Arabije, koja je snizila cijene nafte koju isporučuje Americi, navodi singapurska banka Junajted oversiz.

Trgovci naftom pomno prate situaciju u Ukrajini, nakon što je ukrajinska vojska saopštila da je primjetila kolonu tenkova i drugog teškog naoružanja da ulazi u zemlju iz Rusije, u dijelu granice koja je pod kontrolom pobunjeničkih boraca. Frans pres navodi da Rusija poriče umješanost u borbama na istoku, iako otvoreno daje političku i humanitarnu podršku proruskim snagama u Ukrajini.

Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, a Ukrajina tranzit za prirodni gas koji Moskva izvozi u Evropu. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti