Petak 3. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSAD diktiraju pad cijena nafte

SAD diktiraju pad cijena nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su ponovo pale, a na njih je uticalo jačanje dolara, kao i spekulacije da OPEK neće sniziti prognozu proizvodnje tog energenta, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 23 centa na 76,95 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za decembarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 52 centa na 79,86 dolara, prenosi agencija Frans pres.
WTI je juče pojeftinio 76 centi na najniži nivo u posljednje tri godine, dok je “brent” pao 1,29 dolara na nivo posljednji put zabilježen 2010.

Dolar je danas ojačao u odnosu na jen, a snažniji dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute, što umanjuje tražnju.

Trgovci nisu optimistični da će OPEK sniziti proizvodnju zbog obilnih svjetskih zaliha nafte, dijelom izazvanih “poplavom” američke nafte iz škriljaca.

Na cijene nafte uticao je i nedavni potez Saudijske Arabije, koja je snizila cijene nafte koju isporučuje Americi, u pokušaju da sačuva svoj udio na tržištu SAD u svjetlu konkurencije jeftinije američke nafte iz škriljaca. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti