Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaNajveća solarna elektrana u Srbiji

Najveća solarna elektrana u Srbiji

KLADOVO, U Kladovu je puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji, snage dva megavata i ukupne površine panela 13.600 metara kvadratnih, u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

Kladovo poslije najveće Hidroelektrane Ðerdap dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije, rekao je ministar rudrastva i energetike Srbije Aleksandar Antić prilikom puštanja elektrane u rad.

“Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora Solaris energy i za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje”, rekao je Antić i najavio da će Srbija i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.

Antić je naveo da će ta elektrana u ljetnjim mjesecima, kada su najsunčaniji dani proizvoditi polovinu struje neophodne za snabdjevanje Kladova. Podsjeća da Srbija sada proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora, a da će do 2020. godine morati da dobija 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje.

Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, rekao je ministar i dodao da su obnovljivi izvori energije budućnost i da će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.

“Nastavljamo sa politikom subvencionisanja obnovljivih izvora energije i ugovorima o statusu povlašćenih proizvođača struje iz obnovljivih izvora”, rekao je Antić i najavio da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuju ozbiljne investicije u energiju vjetra, vrijedne nekoliko milijardi evra.

Solarna elektrana u selu Velesnica u opštini Kladovo smještena je na 4,5 hektara zemjišta, a ukupna površina solarnih panela je 13.600 metara kvadratnih. Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane.

Direktor Solarisa Miloš Kostić rekao je da će investitor graditi još dva bloka snage dva megavata u koju će uložiti dodatna tri miliona evra. On je naveo da je na izgradnji prvog i drugog bloka bio angažovan i značajan broj domaćih kompanija, podizvođača i naveo da će četiri stručna radnika biti stalno zaposlena u ovoj solarnoj elektrani. BizLife

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti