Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte nastavile da padaju

Cijene nafte nastavile da padaju

LONDON, Cijene nafte su danas nastavile da padaju, nakon što su podaci pokazali da je privreda Јapana skliznula u recesiju, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 37 centi na 75,27 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 37 centi na 78,94 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Cijene nafte su pod pritiskom zbog slabih ekonomskih podataka iz Јapana i rastućeg skepticizma u pogledu toga da li će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovoriti ograničavanje proizvodnje nafte”, navodi se u izvještaju singapurske “Јunajted oversiz banke”.

Zvanični podaci iz Јapana pokazali su juče da je privreda te zemlje u periodu jul-septembar potonula za 0,4 odsto, ili na godišnjem nivou za 1,6 odsto. Takvi podaci uslijedili su poslije pada od 1,9 odsto iz perioda april-jun, što znači da je privreda Јapana sada ušla u tehničku recesiju.

Prema podacima američke Agencije za energetske informacije, Јapan je u 2013. godini bio treći najveći svjetski uvoznik sirove nafte poslije SAD i Kine, budući da je uvozio oko 4,4 miliona barela dnevno, od čega je trećina poticala iz Saudijske Arabije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti