Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasArački: Naredne godine počinju radovi na "Južnom toku"

Arački: Naredne godine počinju radovi na “Južnom toku”

BUDIMPEŠTA, Mađarska planira da naredne godine počne gradnju svog dijela gasovoda “Južni tok”, uprkos protivljenju EU i SAD, jer smatra da je taj projekat jedini način da se osiguraju isporuke gasa, rekao je danas mađarski državni sekretar za energetska pitanja Andras Arački.

Brisel i Vašington smatraju da će se gasovodom vrijednim 40 milijardi dolara učvrstiti energetski stisak Rusije na istoku Evrope i da je podrška Budimpešte pokazatelj da Mađarska polako potpada pod uticaj Moskve.

Međutim, Budimpešta ističe da, zbog neuspjeha konkurentskog projekta “Nabuko”, kojim bi gas iz Azerbejdžana stizao u Evropu, i zastalih planova za gradnju međukonektorskih gasovoda unutar istočne Evrope, nema druge alternative.

“`Nabuko` neće biti izgrađen i nakon skoro deset godina oklijevanja, a posebno u svjetlu situacije u Ukrajini, mi moramo da djelujemo. To je neophodno. Svako izdvaja Mađarsku, ali se zaboravlja da od 2013. godine Hrvatska nije pružila investicije kojim bi bio omogućen protok gasa iz te zemlje ka nama”, naglasio je Arački.

Mađarska, koja uvozi većinu gasa iz Rusije, planira da okonča rad na projektu gasovoda do 2017. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti