Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaStabilan i pouzdan snabdjevač električne energije

Stabilan i pouzdan snabdjevač električne energije

VIŠEGRAD, Hidroelektrana /HE/ Višegrad danas je stabilan i pouzdan snabdjevač električne energije u Republici Srpskoj, rekao je direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić.

“Za 25 godina rada, Hidroelektrana je na tri turbine instalisane snage 315 megavata, proizvela 22.825 gigavat-časova električne energije”, rekao je Lakić na svečanosti povodom obilježavanja ovog jubileja.

On je naglasio da je i ova godina po mnogo čemu rekordna za višegradsku hidroelektranu.

“Radovi na projektu procurivanja vode ispod brane u vrijednosti od 19.603.647 KM završeni su, a ugrađeno je više od 36.712 metara kubnih materijala i ovaj projekat se smatra izuzetno uspješnim”, rekao je Lakić.

On je istakao i značaj useljenja u novu poslovnu zgradu u Andrićgradu, najsavremeniju na ovim prostorima, što potvrđuju i osvojene nagrade, a najznačajnija je treće mjesto na međunarodnom takmičenju za najbolju poslovnu zgradu u svijetu za 2014. godinu.

Govoreći o velikim projektima koje će preduzeće realizovati u narednoj godini, Lakić je pomenuo nastavak investiranja vezanih za pouzdan proces proizvodnje i održavanja, novi projekat konsolidacije terena ispod brane Hidroelektrane Višegrad, nabavku visokonaponskog monofaznog trafoa, kao i niz drugih poduhvata.

“Hidroelektrana Višegrad je od 2004. do 2014. godine za naknade potopljenog zemljišta koje se direktno doznačavaju opštinama u funkciji razvojnih programa izdvojila 50.943.097 KM, a u ovoj godini 3.615.940 maraka”, ističe Lakić.

Prema njegovim riječima, ovaj hidroenergetski objekat je u posljednjih 12 godina izdvojio 6.055.341 KM za donacije u oblasti zdravstva, sporta, kulture i u druge svrhe.

“U posljednje četiri godine Hidroelektrana Višegrad zaposlila je 80 radnika zajedno sa 20 pripravnika u okviru programa Vlade Republike Srpske, a trenutno su zaposlena 252 radnika”, zaključio je Lakić.

Na svečanosti povodom obilježavanja 25 godina od početka rada Hidroelektrane Višegrad, biće uručena i priznanja za 10, 20 i 30 godina radnog staža, kao i priznanja za dobrovoljne davaoce krvi.

Hidroelektrana “Višegrad” puštena je u rad 25. novembra 1989. godine, nakon četiri godine gradnje. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti